Ekonomija     | 05.12.2019. 11:04 |

Analiza - Reformskoj agendi II nedostaju principi rodne ravnopravnosti

FENA Muhamed Hadžibegić

SARAJEVO, 5. decembra (FENA) - U Reformskoj agendi II nedostaje integracija principa rodne ravnopravnosti odnosno ženskih ljudskih prava, navedeno je na prezentaciji dokumenta "Reformska agenda II: pregled kroz prizmu ženskih prava" koja je održana danas u Sarajevu. 

Direktorica organizacije "Prava za sve" Diana Šehić istakla je da Bosni i Hercegovini trebaju reforme u svim sektorima, ali da u sektore kojima se bavi Reformska agenda II principi rodne ravnopravnosti i ženskih prava nisu ugrađeni.

- Ponovo nemamo statističke podatke razvrstane po spolu i postavlja se pitanje kako će biti osiguran puni razvoj, kako je u dokumentu navedeno, ženskih prava i mladih - rekla je Šehić.

Naglasila je da reformske mjere treba provoditi uz uvažavanje stavova svih građana BiH, jer nema napretka bez ravnopravnog uključivanja svih kapaciteta zemlje, što uključuje i žene, njihovo znanje i principe. 

Šef Sekcije operacija za socijalni razvoj, civilno društvo i prekograničnu saradnju Delegacije EU u BiH Gianluca Vannini istakao je da je rodna ravnopravnost jedan od ključnih principa Evropske unije koja je u BiH podržavala programe protiv nasilja nad ženama i njihovog ekonomskog osnaživanja.

- Svjesni smo da je potrebno uraditi više i zato smo ovdje da podržimo ovu debatu o uključivanju ženskih prava i rodne ravnopravnosti u socio-ekonomske reforme - kazao je Vannini. 

Reformska agenda II nastala je na tragu prve reformske agende i Mišljenja Evropske komisije o potrebi provođenja ekonomsko-socijalnih reformi u narednom periodu.

(FENA) M. L.

Vezane vijesti

Finski radnici započinju štrajk protiv reformi rada te smanjenja socijalne pomoći

Hrvati u Srbiji – nikada malobrojniji, iznadprosječno stari i slabo obrazovani

Plenković, Rutte i von der Leyen uskoro dolaze u Sarajevo

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo