Regija

U ponedjeljak štrajk prosvjetara u cijeloj Hrvatskoj

Agencije

ZAGREB, 17. listopada (FENA) - U ponedjeljak će štrajkati osnovne i srednje škole u cijeloj Hrvatskoj, odnosno u svim županija uključujući i Grad Zagreb, poručili su u četvrtak čelnici Nezavisnog sindikata zaposlenih u srednjim školama Hrvatske i Sindikata hrvatskih učitelja.

Sindikalni čelnici Branimir Mihalinec i Sanja Šprem poručili su da se štrajk prosvjetnih radnika nastavlja sve dok iz Vlade ne dobiju poziv na razgovor o njihovom zahtjevu za povećanjem koeficijenata složenosti poslova.

Najavili su da će u ponedjeljak štrajkati sve osnovne i srednje škole u Hrvatskoj, te da će od sljedećeg tjedna početi s raznim sindikalnim aktivnostima na Trgu sv. Marka.

Štrajk i prosvjedi poruka su Vladi da izjava premijera Andreja Plenkovića u Saboru o namjeri povećanja osnovice u državnim i javnim službama ne znači ispunjavanje zahtjeva zaposlenih u obrazovnom sustavu, kazao je Mihalinec.

Ustvrdio je kako povećanje koeficijenata više nije samo sindikalni zahtjev, već svih zaposlenih u sustavu osnovnog i srednjoškolskog odgoja i obrazovanja.

"Drago nam je da je konačno iz usta premijera izrečena riječ - koeficijent, i priznanje da su neopravdano raspoređeni, samo što se ne možemo složiti s višegodišnjim rješavanjem i pokušajem dolaska do rješenja", rekao je Mihalinec.

Sanja Šprem je premijerovu najavu u Saboru protumačila kao poruku da se ima za sve, osim za zaposlene u sustavu obrazovanja.

"Dragi moji kolegice i kolege, učitelji i zaposlenici u sustavu obrazovanja, vi ste ponovno zadnja rupa na svirali, država ponovno nema novaca za vas i obrazovanje", rekla je Šprem dodavši kako je obrazovanje Vladin prioritet samo u predizborno vrijeme.

Što se tiče najave o povećanju osnovice za 6,12 posto svim javnim i državnim službenicima, čelnici prosvjetnih sindikata kažu da im je drago što će povećanje dobiti svi, ali to nije riješilo njihove zahtjeve, prenosi Hina.

"Ako Vlada smatra da je socijalni dijalog izjava predsjednika Vlade na saborskoj govornici, a da su pregovori završeni aplauzom njegovih sljedbenika, onda cijela Hrvatska ima ogroman problem", poručio je Mihalinec.

Iz komunikacije s ministricom obrazovanja Blaženkom Divjak zaključili su kako ona i dalje drži da koeficijenti nisu pravedni, da se taj problem mora riješiti odmah i da nisu ispunjeni zahtjevi sindikata u štrajku.

(FENA) N. M.
Vezane vijesti