Bosna i Hercegovina     | 29.08.2019. 16:26 |

Dan ZDK - Dodjeljena priznanja, obilježeno 830 godina Povelje Kulina bana

FENA Saopćenje

ZENICA, 29. augusta (FENA) - Povodom  Dana Zeničko-dobojskog kantona (ZDK) održana je svečana sjednica kantonalne Skupštine na kojoj su dodijeljena javna priznanja. Priznanje Počasni građanin ZDK dobio je akademik Ferid Muhić, a Plaketa Zeničko-dobojskog kantona dodijeljena je penzionisanom generalu ARBiH Sakibu Mahmuljinu, Aldinu Kajmakoviću, Semiru Osmanagiću, Amiru Brki i posthumno profesoru Salihu Jalimamu. 

Premijer Mirza Ganić uputio je građanima čestitke povodom Dana ZDK koji je ustanovljen 2013. godine, a obilježava se 29. augusta na dan kada je 1189. godine potpisana Povelja Kulina bana, kojom se regulišu prava dubrovačkih trgovaca koji su se kretali teritorijem srednjovjekovne Bosne. Povelja je najstariji sačuvani pisani dokument i potvrda državnosti bosanske države, jezika i kulture.

 - Stanje u kojem se danas nalazi Zeničko-dobojski kanton je politički stabilno. Zato nam današnji dan nalaže da se sa puno samokritike i što manje sujete suočimo sami sa sobom, sa svojim učinkom kada je ova zemlja u pitanju i odgovorimo sebi na pitanje: Koliko i šta smo učinili da nam bude bolje? Dan Kantona je novina u političkoj praksi. Iskoristimo ga upravo za traženje pravog puta i pravnog odgovora na pitanje kako dalje. A kako ga mijenjati - moramo naći način, i to da s ciljem boljitka, ponekad uklonimo stranačke barijere i nacionalne interese, da zarad općeg dobra činimo ono što je najbolje za sve nas - kazao je premijer ZDK.

Naša obaveza, dodao je Ganić, jeste da u svemu što radimo istovremeno promovišemo i evropske vrijednosti i da što prije i što hrabrije uđemo u proces reformskih promjena kojem članice Evropske unije i cjelokupna međunarodna zajednica daju jasnu i nedvosmislenu podršku.

 - Tražimo poštivanje ustavnih nadležnosti na svim nivoima vlasti. Moja poruka sa ovog mjesta je da samo činjenjem dobra i dobrih djela možemo da izgradimo bolje okruženje, bolju budućnost i bolju Bosnu i Hercegovinu, svoju jedinu domovinu - zaključio je Ganić, uputivši čestitke i građanima Visokog koji danas također slave Dan grada Visoko.

U okviru obilježavanja Dana Zeničko-dobojskog kantona, delegacije Skupštine i Vlade ZDK jutros su položile cvijeće i odale počast poginulim braniocima Armije Republike BiH i svim civilnim žrtvama rata na centralnom spomen obilježju Kameni spavač u Zenici. Potom je upriličen svečani prijem predsjedavajućeg Skupštine i premijera ZDK za predstavnike boračkih organizacija, civilnih žrtava rata i predstavnika Saveza logoraša.

Premijer Ganić i predsjedavajući Ćazim Huskić prisustvovali su i svečanosti povodom 830. godišnjice izdavanja Povelje Kulina bana, koju je Forum građana Zenice organizirao u zeničkom Parku Kulina bana, a svečanosti su prisustvovali  predsjedavajući i član Predsjedništva BiH, Željko Komšić i Šefik Džaferović, saopćeno je iz Press službe ZDK. 

(FENA) B. D.

Vezane vijesti

Forum građana Zenice obilježio 834. godišnjicu objave Povelje Kulina bana

Drino: Povelja Kulina bana najstariji je bosanski i državni dokument svih Južnih Slavena i država

Plaketa ZDK-a ove godine uručena i predsjedavajućem Predsjedništva BiH Šefiku Džaferoviću

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo