Bosna i Hercegovina     | 22.06.2019. 15:27 |

Krišto: Doprinos razvoju regionalne suradnje

FENA Vernera Jakupović

SARAJEVO, 22. juna (FENA) - Predsjedavajuća Parlamentarne skupštine Procesa suradnje u jugoistočnoj Evropi (SEECP) Borjana Krišto izjavila je na pres-konferenciji da je već sama posjećenost zasjedanju te skupštine pokazala značaj Bosne i Hercegovine u ovom procesu.

Krišto je podsjetila na činjenicu da je za vrijeme bosanskohercegovačkog predsjedavanja SEECP-om od jula 2018. godine, u aprilu 2019. u Beogradu potpisan sporazum prema kojem će do 2021. godine biti ukinut roaming među zemljama jugoistočne Evrope.

SEECAP je, kazala je, doprinos razvoju regionalne suradnje, ekonomskih i drugih odnosa.

Na skupštini su razmijenjena mišljenja o tome kako postići stvarnu promjenu unutar procesa regionalne suradnje, ali, kako je izjavila Krišto, nije usvojena predviđena zajednička deklaracija jer se Beograd i Priština nisu složili o amandmanima koji se odnose na slobodno kretanje roba i neke međunarodne sporazume.

Šesta plenarna sjednica Parlamentarne skupštine SEECP-a održana je danas u Sarajevu pod predsjedavanjem Bosne i Hercegovine.

Kako je po završetku skupa saopćio Sektor Parlamentarne skupštine za odnose s javnošću, o boljoj povezanosti za bolji život, kao centralnoj temi sjednice i motu bosanskohercegovačkog predsjedavanja ovom regionalnom inicijativom "Bolja povezanost za bolji život", govorili su najviši zvaničnici i poslanici parlamenata jedanaest država regiona jugoistočne Evrope.

Borjana Krišto, predsjedavajuća Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine i predsjedavajuća Parlamentarne skupštine SEECP-a, naglasila je da parlamentarna dimenzija SEECP-a predstavlja jedinstvenu platformu kao odraz zajedničkog napora svih zemalja regiona da razvijaju međusobno povjerenje, regionalnu saradnju i ekonomske odnose na dobrobit svih unutar regiona.

Prema njenim riječima, SEECP je, u sinergiji sa procesom stabilizacije i pridruživanja Evropskoj uniji (EU), pomogao da se u posljednjim dvjema decenijama, jugoistočna Evropa trasformiše iz regiona otvorenih sukoba i netrpeljivosti u region saradnje i prosperiteta zasnovanog na zajedničkim interesima.

Podsjetivši na to da je za vrijeme bosanskohercegovačkog predsjedavanja SEECP-om potpisan istorijski sporazum o ukidanju roaminga među regionalnim zemljama do 2021., naglasila je da će na taj način više od 15 miliona ljudi direktno osjetiti pogodnost nesmetanog komuniciranja na isti način kao i stanovnici Evropske unije.

Ocjenjujući da je moto predsjedavanja Bosne i Hercegovine SEECP-om ispunjen na najbolji mogući način, pozvala je predstavnike parlamenata u zemljama regiona da se zajedno s predstavnicima vlada snažnije uključe u realizaciju Akcionog plana za stvaranje jedinstvenog ekonomskog prostora među zemljama jugoistočne Evrope.

Ističući kako su Berlinski proces i novi pristup EU prema zemljama jugoistočne Evrope izuzetno značajni za BiH, predsjedavajuća Krišto upozorila je na to da je integracioni put BiH opterećen raznim problemima i izazovima, od kojih je jedan od najvećih, kako je kazala, izmjena Izbornog zakona u pravcu primjene temeljnih demokratskih standarda kroz uvažavanje demokratski izražene političke volje sva tri konstitutivna naroda u BiH. S tim u vezi, izrazila je uvjerenje da BiH može pronaći dovoljno unutrašnjeg potencijala za dogovor i prevazilaženje izazova isključivo na tragu evropskih političkih vrijednosti dijaloga, kompromisa i konsenzusa.

Krišto je naglasila da je stvaranje adekvatnog bezbjednosnog okvira preduslov ekonomskog napretka u regionu te snažno podržala sve organizacije koje promovišu borbu protiv nasilnog ekstremizma, terorizma, radikalizacije među mladima, hibridne prijetnje i kibernetičke nesigurnosti.

Ističući značaj i ulogu PSSEECP-a, predsjedavajuća Krišto pozvala je parlamentarce, kao i predstavnike svih regionalnih inicijativa da nastave podršku evropskom putu BiH i svih država regiona jugoistočne Evrope.

U okviru 6. plenarne sjednice PSSEECP-a, rezultate predsjedavanja Bosne i Hercegovine ovom regionalnom inicijativom predstavio je pomoćnik ministra vanjskih poslova BiH Almir Šahović.

Učesnicima sjednice obratio se i šef političkog odsjeka Regionalnog savjeta za saradnju (RCC) Amer Kapetanović koji je govorio o ulozi SEECP-a i RCC-a u realizaciji političkog i ekonomskog povezivanja stanovništva i zemalja regiona jugoistočne Evrope.

Na 6. plenarnoj sjednici PSSEECP-a najavljeno je da će održavanjem ministarskog i predsjedničkog samita SEECP-a 8. i 9. jula u Sarajevu, Bosna i Hercegovina okončati jednogodišnje predsjedavanje Procesom saradnje u jugoistočnoj Evropi.

Predsjedavanje treba da preuzme Kosovo.

(FENA) M. L.

Vezane vijesti

Krišto: Očekujem vrlo brzo otvaranje procesa pregovaranja za pristupanje Evropskoj uniji (VIDEO)

Krišto izrazila potporu BiH suverenitetu Ukrajine

Krišto razgovarala sa Habermayerom o suradnji institucija BiH i EUFOR-a

Promo

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu

M:tel: Aktivirajte m:tel uslugu i uzmite 5 GB mobilnog interneta