Kultura     | 14.06.2019. 20:52 |

Umjetnička instalacija 'Think Freedom' Edine Selesković postavljena u Slovačkoj

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 14. juna (FENA) - Renomirana umjetnica Edina Selesković otvorila je danas u slovačkom centru kulture Banská Štiavnica izložbu 'Think Freedom'.

Umjetnička instalacija je tako postavljena u 11. po redu gradu domaćinu u Evropi i do sada je najveća i najkompleksnija postavka ovog projekta.

Misiju slobode svojim dolaskom su podržali američki ambasador u Slovačkoj Adam Sterling, gradonačelnica Grada Banská Štiavnica Cătălin Flutur, te guverner distrikta Banská Bystrica Ján Lunter, a podršku projektu je dao i Milan Lukáč, poznati slovački skulptor.

Renomirana umjetnica Edina je sa studentima arhitekture iz Bratislave radila na dizajnu i postavljanju same instalacije, dok je stotine djece iz tri slovačka grada preko Think Freedom poslalo poruke mira i ljubavi. 

Ovim projektom Ambasada Sjedinjenih Američkih Država obilježava 30. godišnjicu pada Berlinskog zida. 

Instalacija Think Freedom je krenula iz Sarajeva 2015. godine i od tada je na svojevrsnoj svjetskoj turneji, a dokaz je da umjetnost može pokrenuti dijalog ljubavi i mira u regiji, Evropi, ali i cijelom svijetu.

Edina Selesković je diplomirala na poznatoj likovnoj akademiji Corcoran School of Art na odsjeku skulpture. Njeni radovi su od tada bili izloženi na više od 50 samostalnih i grupnih izložbi širom Sjedninjenih Država, te u Europi i Aziji. 

(FENA) M. B.

Vezane vijesti

Nova instalacija Almira Derviševića pred zgradom suda u Haagu - Presudom pravda nije zadovoljena

Sarajevo - Otvorena multimedijalna instalacija 'Sarajevo je budućnost'

Umjetnička instalacija 'Home sweet home' u Sarajevu

Promo

Generalnoj direktorci kompanije m:tel Jeleni Trivan uručeno priznanje Zlatni grb grada Banjaluka

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu