Regija     | 14.06.2019. 09:58 |

Regionalni forum Inicijative za migracije, azil i izbjeglice danas u Sarajevu

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 14. juna (FENA) - Sastanak Regionalnog komiteta Regionalne inicijative za migracije, azil i izbjeglice (MARRI), pod predsjedavanjem Bosne i Hercegovine, održan je u četvrtak u Ministarstvu vanjskih poslova Bosne i Hercegovine.

Predsjedavanje ovom inicijativom Bosna i Hercegovina je preuzela od Republike Albanije prošle godine.

Osim redovnih aktivnosti, sastanak je bio i u funkciji pripreme MARRI Regionalnog foruma, koji će biti održan danas u Sarajevu, na nivou ministara unutrašnjih poslova/bezbjednosti, članica MARRI.

Sastankom je predsjedavao pomoćnik ministra vanjskih poslova BiH Almir Šahović, član Regionalnog komiteta MARRI. Tokom uvodnog govora podsjetio je na kratak historijat Inicijative, istaknuvši da je pod predsjedavanjem BiH MARRI realizovao predviđene aktivnosti iz godišnjeg programa i u skladu sa Strategijom MARRI 2018-2020. Naglasio je da su, tokom jednogodišnjeg predsjedavanja najvažniji prioriteti BiH bili jačanje i harmonizacija pravne regulative, vezano za prava na azil u zemljama-članicama MARRI, koja će biti usklađena sa EU Acquis i najboljim praksama u EU.

Prioritet je bilo i jačanje saradnje u oblasti migracija, u cilju sprečavanja ilegalnih migracija, krijumčarenja i trgovine ljudima, uz razmjenu iskustava u ovoj oblasti, uspješno implementiranje Sporazuma o readmisiji između MARRI učesnica, jačanje bilateralne i multilateralne saradnje na zapadnom Balkanu, sa nadležnim za migracije i azil, nastavak realizacije tekućih projekata, vezano za uspostavljanje regionalne mreže prevodilaca, kao i razmjene statističkih podataka u regionu, na osnovama EU direktiva, uz korišćenje metodologije EUROSTATE-a, te zajednički rad na povratku nelegalnih migranata sa područja učesnica MARRI.Također i uspostavljanje jedinstvene baze podataka, nastavak razmjene iskustava iz oblasti azila i uspostavljanje liste sigurnih zemalja.

Direktor Regionalnog centra MARRI Saško Kocev pohvalio je predstavnike BiH, koji su uložili veliki napor u realizaciji prioriteta tokom predsjedavanja BiH ovom inicijativom, imajući u vidu da je najaktuelnije pitanje u regionu upravo pitanje migracija i azila.

Ocijenjeno je da je potrebno nastaviti sa ulaganjem napora na provođenju Strategije MARRI, jačati Inicijativu uz puni angažman eksperata unutar učesnica i uz podršku drugih regionalnih i međunarodnih organizacija.

Pored BiH, na sastanku su učestvovale delegacije Republike Albanije, Kosova, Sjeverne Makedonije, Republike Srbije, Crne Gore, predstavnici GIZ-a i MARRI Regionalnog centra, saopćeno je iz Ministarstva vanjskih poslova BiH.         

(FENA) D. V.

Vezane vijesti

Lideri Trojke: Prijetnje državi su prijetnje entitetima

Sastanak predstavnika Razvojne banke FBiH i komercijalnih banaka, cilj podrška razvoju bh. privrede

Magazinović razgovarao s Hunnom - Za godinu dana napravljen veliki napredak

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo