Bosna i Hercegovina     | 11.06.2019. 16:33 |

Ćosić s Wigemarkom u Širokom Brijegu

FENA Ivan Crnjac

ŠIROKI BRIJEG, 11. lipnja (FENA) - Predsjednik Vlade Zapadnohercegovačke županije (ZHŽ) Zdenko Ćosić u Širokom Brijegu razgovarao je s voditeljem Izaslanstva Europske unije u BiH i specijalnim predstavnikom Europske unije u BiH Larsom-Gunnarom Wigemarkom o euroatlantskim integracijama.

Wigemark je nakon sastanka u izjavi za novinare kazao kako je njegov posjet Širokom Brijegu nastavak razgovora s predstavnicima novih bh. vlasti kako bi se vidjelo gdje se pojedine razine vlasti nalaze kada su u pitanju integracijski procesi, a riječi je bilo i o mišljenju Europske komisije o zahtjevu BiH za članstvo u EU.

- Ova županija je napredna u različitim oblastima, ali ima neke svoje izazove i probleme što se tiče infrastrukuture, poput vodosnabdijevanja, kanalizacije i tomu slično, posebice u ruralnim dijelovima županije - dodao je Wigemark.

Još jednom je skrenuo pozornost na nužnost provedbe daljnjih socijalnih i ekonomskih reformi te usklađivanja domaćih normi s europskim standardima.

- Govorili smo o potrebi usklađivanja zakonodavstva i usklađivanja propisa, a jedan od primjera oblasti je javna uprava. Vi trenutačno u zemlji imate sedam različitih sustava javne uprave za članstvo u EU, to su jednostavno sustavi koji su neodrživi. Da bi zemlja postala članica, morat ćete jako puno toga raditi na usklađivanju pravnih propisa što u suštini i jeste jedan od temelja Europske unije - upozorio je Wigemark.

Predsjednik Vlade ZHŽ-a pohvali se da je ta županija u cijeloj državi otišla najdalje po pitanju reformi, istaknuvši da su županijske vlasti ozbiljno shvatile svoju ulogu u okviru Mehanizmu koordinacije, pa je tako osnovan i Ureda Vlade ZHŽ za europske integracije.

Govoreći o strukturnim reformama, Ćosić je kazao da se intenzivno radi na reformi javne uprave i sustava obrazovanja.

- Vidimo da je naš obrazovni sustav u raskoraku s tržištem rada i to trebamo promijeniti, jer je i to jedan od uzroka iseljavanja i manjka radnih mjesta. Kako bismo stvorili što povoljnije uvjete za naše poduzetnike ići ćemo na smanjivanje nekih parafiskalnih nameta koji otežavaju poslovanje te će i na taj način život u ovoj županiji biti olakšan - kazao je Ćosić.

Na novinarski upit koči li formiranje vlasti na entitetskoj i državnoj razini Zapadnohercegovačku županiju, Ćosić je kazao da to ne utječe izravno na život stanovnika ZHŽ-a.

- Neformiranje vlasti na višim razinama nema izravnih refleksija na naš svakodnevni život. Mi samo osjetimo nedostatak koordinacije među županijama. Što se tiče nas, mi se ponašamo kao da te vlade postoje kao što i postoje, iako im je djelovanje zasigurno otežano s obzirom na to da su u tehničkom mandatu - rekao je Ćosić.

(FENA) R. G.

Vezane vijesti

Vlada ZHŽ: Izmjena Odluke o donošenju Programa sredstava 'Tekući prijenosi za zaštitu okoliša'

Vlada ŽZH isplatila ukupan iznos za sufinanciranje prijevoza učenika

Vlada ZHŽ-a dala suglasnost na Odluku o usvajanju godišnjeg obračuna Šumsko-gospodarskog društva

Promo

BBI Banka nagrađuje za ukazano povjerenje novim Programom lojalnosti

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom