Bosna i Hercegovina     | 08.06.2019. 13:10 |

Promovisan  'Aminin amanet' u znak sjećanja na mladu goraždansku pjesnikinju

FENA Elma Geca

GORAŽDE, 8.juna (FENA) -  Učenici i nastavnici goraždanske osnovne škole „Husein ef. Đozo“, u okviru tradicionalne manifestacije „Tragom ljubavi“,  u Centru za kulturu promovisali su knjigu pjesama i proze „Aminin amanet“ čiji su, upravo,  autori učenici ove škole.

Sama manifestacija i knjiga nastali su u znak sjećanja na goraždansku pjesnikinju Aminu Efendić koja je preminula u 21. godini života. Aminini prijatelji iz osnovne škole,  sada srednjoškolsci i studenti, te sadašnji učenici škole, govorili su stihove iz njenih objavljenih knjiga, ali i vlastite, napisane u njenu čast.

- Amina Efendić, nekadašnja učenica naše škole, u amanet nam je ostavila pjesme i poeziju neprolazne ljepote, govoreći o ljubavi sreći, prijateljstvu, pa je logičan slijed da promovirana knjiga nosi naziv „Aminin amanet“. Već sedam godina kroz manifestcaiju „Tragom ljubavi“ zajedno sa našim učenicima čuvamo uspomenu na našu Aminu, a knjiga je najljepša i trajna posveta prijateljici i drugarici“ – kazala je direktorica OŠ „Husein ef. Đozo“ Halida Kurtović.

U knjizi „Aminin amanet“ smještena je 101 pjesma i četiri prozna teksta.

- Snaga ljubavi koja stanuje u ovim izrečenim stihovima je ista ona snaga kojom je Amina stihovala o ovom svijetu, prirodi, ljudima i ljubavi samoj. Ta snaga je ostavila neizbrisiv trag u prostoru i vremenu, kao zadatim apriornim formama života, koji se ogleda i u osjećanju duga od strane Amininih poetskih kolegica i kolega, koji kroz ovu zbirku prave svojevrsnu konekciju sa poetskim stvaralaštvom Amine Efendić – kazao je recenzent knjige Sanid Zirak, a sa puno emocija o knjizi je govorila  i nastavnica Rasema Ferhatović.

Hamed Efendić, otac rahmetli Amine, zahvalio je svima, a posebno učenicima koji sedam godina organiziraju manifestaciju koja čuva od zaborava njeno pisanje i izdavanje zbirki poezije.

Amina Efendić, mlada goraždanska pjesnikinja koju je prerana smrt otrgla iz okrilja porodice i prijatelja, bila je prepoznatljiva po svom stvaralaštvu. Iza sebe je ostavila zbirke poezije „Tragom ljubavi“ i „ Princ pješak“, dok je posthumno izdata njena zbirka „Ko to piše priču bez junaka“.

(FENA) D. V.

Vezane vijesti

Dani vakufa u BiH - Predstavljena knjiga 'Turbeta u BiH 1463-2008'

Promovirana knjiga 'O našoj tradiciji je riječ' Mustafe Sušića

Promocija prijevoda Đulistana i Bustana i izložba rukopisa

Promo

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu

M:tel: Aktivirajte m:tel uslugu i uzmite 5 GB mobilnog interneta