Servisne informacije     | 26.04.2019. 08:13 |

Povoljni uvjeti za vožnju i bez dužih zadržavanja na graničnim prijelazima

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 26. aprila (FENA) - Vremenski uvjeti u Bosni i Hercegovini ovoga jutra su povoljni, a promet vozila je slabiji. Saobraća se po pretežno suhom kolovozu, uz dobru vidljivost, saopćeno je iz  IC BIHAMK-a. 

Završeni su radovi na redovnom servisiranju tunela na dionici autoputa A-1 Tarčin-Lepenica i normalizovano je saobraćanje. 

Na magistralnom putu M-16.4 Novi Travnik-Bugojno, zbog radova na rekonstrukciji mosta na ulazu u Bugojno, obustavljen je saobraćaj. Putnička vozila koriste alternativni pravac kroz naselja Kula i Kandija, dok teretna vozila iznad 7 tona ukupne mase koriste put Travnik-Donji Vakuf-Bugojno. 

Na magistralnom putu M-17 Zenica-Nemila zbog sanacionih radova u tunelu Vranduk II, saobraća se naizmjenično, jednom trakom, uz postavljenu svjetlosnu signalizaciju. Tokom dana, zbog povremeno pojačanog prometa vozila, na ovoj dionici moguća su duža zadržavanja.  

Od ostalih puteva gdje je zbog radova izmijenjen režim saobraćaja izdvaja se magistralni put M-5 na području Ključa i Jajca, kao i magistralni putevi: M-5 Busovača-Kiseljak, M-17 Tarčin-Konjic, M-18 Semizovac-Vogošća, M-14 Bosanska Krupa-Srbljani, M-18 Kladanj-Podpaklenik i M-4 Teslić-Karuše. 

Na graničnim prijelazima ovoga jutra nema dužih zadržavanja.  

Iz sigurnosnih razloga obustavljen je saobraćaj za teretna vozila i autobuse na saobraćajnicama prema i od mosta graničnog prijelaza Brčko-Gunja.  

Za vikend se očekuje pojačan promet vozila, kako na putevima u BiH, tako i na graničnim prijelazima.

IZMJENE U REŽIMU SAOBRAĆAJA: 

AUTOPUT

A-1 

Sarajevo zapad-Lepenica, zbog sanacije klizišta na lokalitetu Ban Brdo, saobraćaj je u tunelu Igman i na mjestu radova preusmjeren iz vozne u preticajnu traku. 

Sarajevo zapad-Sarajevo sjever, zbog sanacionih radova na zamijeni prelaznik naprava na vijaduktu Bojnik saobraća se sporije, jednom trakom.

Bosanska Gradiška-Banja Luka, zbog izgradnje naplatne stanice “Čatrnja” dolazit će do izmjena u saobraćanju. 

MAGISTRALNI PUTEVI:

M-2

Neum, zbog radova na kanalizacionoj mreži saobraća se naizmjeničnim propuštanjem vozila, jednom saobraćajnom trakom. 

M-4

Teslić-Karuše, zbog radova na izgradnji kolektora, od 07.00 do 17.00 sati na mjestu izvođenja radova saobraća se naizmjenično, jednom trakom.

M-5

Jajce, zbog radova na saniranju mosta preko rijeke Plive, saobraća se naizmjeničnim propuštanjem vozila, jednom trakom.

Ključ, zbog radova na rekonstrukciji mosta saobraća se naizmjeničnim propuštanjem vozila, jednom saobraćajnom trakom.

Hrenovica-Mesići, zbog urušavanja mosta u mjestu Kaljani potpuno je obustavljen saobraćaj.

Gromiljak-Blažuj, Stup-Ilidža i Azize Šaćirbegović-Korija-Ljubogošta, u toku su radovi na redovnom održavanju. Na mjestima izvođenja radova saobraća se sporije, jednom trakom.

M-14 

Bosanska Krupa- Srbljani, zbog sanacionih radova saobraća se naizmjenično, jednom trakom, uz postavljenu saobraćajnu signalizaciju.

Bihać-Srbljani (u naselju Kostela) zbog izgradnje pješačke staze saobraća se jednom trakom-naizmjeničnim propuštanjem vozila.

M-16

Karanovac-Crna Rijeka, zbog radova na sanaciji klizišta saobraća se jednom trakom naizmjenično.

M-16.4

Novi Travnik-Bugojno (na ulazu u Bugojno), zbog radova na rekonstrukciji mosta, za teretna vozila preko 7 tona ukupne mase saobraćaj je obustavljen i preusmjeren na alternativni pravac Novi Travnik-Travnik-Donji Vakuf-Bugojno.

M-17

Stup-Tarčin-Konjic, u toku su radovi na redovnom održavanju. Na mjestima izvođenja radova saobraća se sporije, jednom trakom.

Zenica-Nemila, zbog sanacije tunela Vranduk II i dva mosta (Bosna IV i Bosna V) vozila saobraćaju naizmjenično, jednom trakom.

Tasovčići (raskrsnica sa M-6), zbog radova na izgradnji kružnog toka saobraća se sporije, uz obavezno poštivanje privremeno postavljene signalizacije.

Drivuša, izvode se radovi na izgradnji pristupnog puta za most “Drivuša” sa privremenim priključkom na magistralni put M-17. Saobraća se usporeno u zoni izvođenja radova.

Konjic-Tarčin (prije tunela Bradina) zbog sanacionih radova povremeno je zauzeta traka za spora vozila, a saobraća se preticajnom trakom. 

M-17/3 

Neum-Stolac (Prapratnica-ulazni portal tunela Žaba), zbog izvođenja radova saobraćaj se preusmjerava na privremenu obilaznicu.

Buna-Masline, zbog sanacionih radova saobraća se naizmjenično, jednom trakom.

M-18

Kladanj.Podpaklenik, zbog sanacionih radova saobraća se naizmjenično, jednom trakom, uz postavljenu svjetlosnu signalizaciju.

Olovo-Semizovac-Koševsko brdo i Stup-Dobrinja, u toku su radovi na redovnom održavanju. Na mjestima izvođenja radova saobraća se sporije, jednom trakom. 

Brod na Drini-GP Hum/Šćepan Polje, zabranjen je saobraćaj za sva vozila čija ukupna masa prelazi 16 tona.

Semizovac-Vogošća (ulaz u Vogošću), zbog radova na izgradnji kružnog toka saobraća se sporije uz obavezno poštivanje privremeno postavljene signalizacije.

M-20

Ustiprača-Goražde, zbog sanacionih radova saobraća se naizmjenično, jednom trakom, uz postavljenu svjetlosnu signalizaciju. 

REGIONALNI PUTEVI

R-414 Banja Luka-Turbe (Ljubačevo), zbog aktiviranog klizišta, saobraća se jednom saobraćajnom trakom, naizmjenično. 

R-418 Prozor-Tomislavgrad (skretanje za branu-Ripci), zbog radova na asfaltiranju na snazi je obustava saobraćaja. Putnička vozila preusmjeravaju se kroz naselje Sopot, dok teretna vozila saobraćaju preko Blidinja ili Bugojna.

R-454a Bratunac-Drinjača, zbog radova na sanaciji klizišta od 00.00 do 07.00 sati i od 16.00 do 00.00 sati na snazi je zabrana saobraćaja za teretna motorna vozila preko 3,5 tone ukupne mase i autobuse preko 5 tona.

R-455a Poljice-Živinice, zbog radova na rekonstrukciji kolovoza dolazi do povremenih obustava saobraćaja.

R-458 Lopare -Čelić, zbog pojave klizišta u rejonu Ćelića, saobraća se jednom saobraćajnom trakom, naizmjenično.

R-461 Srebrenik-Bukva (Rahin Mezar-Vranovići, u dužini od 1.900m) zbog rekonstrukcije kolovoza, saobraćaj se obustavlja u vremenu od 08.00 do 18.00 sati. Alternativni pravac je Srebrenik-Donja Orahovica Gračanica.

R-474 Jelah-Piljužići, zbog radova na rekonstrukciji mosta preko rijeke Usore, na regionalnom putu R-474 Jelah-Piljužići, na snazi je obustava saobraćaja. Alternativni pravac je Jelah Polje-Sivša-Tešanjka-Jelah, dok vozila do 7,5 t. mogu koristiti i pravac Jelah Polje-Kalošević-Jelah. 

KANTON SARAJEVO 

- Zbog izvođenja elektroenergetskih radova, u vremenu od 08.00 do 16.00 sati, obustavlja se saobraćaj u ulici Vrbovska. Za vrijeme obustave saobraćaja, vozila će se preusmjeravati na alternativne pravce.

- Radi izvođenja neophodnih radova, obustavlja se saobraćaj u ulici Ispod Budakovića. Radovi će se izvoditi u 4 etape, a za vrijeme obustave saobraćaja od 08.30 do 16.00 sati vozila će se preusmjeravati na ulice Bijela Bašča-Mihrivode-Vrbanjuša.

- Zbog izvođenja sanacionih radova, do kraja ovog mjeseca bit će izmjenjen režim saobraćanja u ulici Ljubljanska (na dijelu od raskrsnice sa ulicom Gabriella Moreno Locatelli do ulice Put Mladih Muslimana). Obustavit će se saobraćaj iz smjera ulice Put Mladih Muslimana ka ulici Zagrebačka, dok će u suprotnom smjeru saobraćaj funkcionisati. Za vrijeme obustave koristit će se ulica Derviša Numića.

- Zbog izvođenja radova na izgradnji podzemne garaže sa višenamjenskim trgom od 00.00 do 24.00 sati obustavlja se saobraćaj u ulici Avdage Šahinagića. Alternativni pravci za vrijeme obustave su: ulica Veliki Alifakovac-Alifakovac-Megara-Džemala Čelića-Mehmeda Mujezinovića-Franjevačka-Konak-Obala Kulina bana i obratno.

 - Zbog sanacije klizišta u ulici Hakije Kulenovića privremeno je izmjenjen režim saobraćaja (postojeći dvosmjerni saobraćaj se ukida i saobraćaj uspostavlja u jednosmjernom režimu). U funkciji je smijer iz pravca Jukićeve ulice, dok se iz pravca Odobašine ulice može doći samo do tunela.

- Zbog izvođenja sanacionih radova usporeno se saobraća u ulicama: Paromlinska, Grličića Brdo, Ramića banja i Hrasnička cesta, saopćeno je iz IC BIHAMK-a. 

(FENA) D. V.

Vezane vijesti

Normaliziran saobraćaj na M-1.8 Tuzla-Srebrenik

EU se složila oko strožijih pravila o saobraćajnim prekršajima počinjenim u drugoj zemlji

Štrajkovi poremetili željeznički i zračni saobraćaj u Njemačkoj

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo