Regija     | 17.04.2019. 14:42 |

Borovac i Purišić o implementaciji Regionalnog stambenog programa

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 17. aprila (FENA) - Državna ministrica za ljudska prava i izbjeglice Semiha Borovac sastala se danas sa ministrom rada i socijalnog staranja Crne Gore Kemalom Purišićem.

Razgovarano je o implementaciji Regionalnog stambenog programa u Bosni i Hercegovini i Crnoj Gori.

Ministri su izrazili zadovoljstvo postignutim napretkom i u dvjema zemljama, te  očekivanje da će u zadatom roku biti završena planirana gradnja stambenih jedinica za izbjeglice i interno raseljene osobe.

Borovac i Purišić su istakli zajednički interes Bosne i Hercegovine i Crne Gore da se iskoriste sva raspoloživa sredstva putem Fonda Regionalnog stambenog programa, te da se za odabrane korisnike osigura i održivi povratak u sredinama u koje se vraćaju.

Ministar Purišić je naglasio kako je jedan od izlaznih rezultata Regionalnog stambenog programa u Crnoj Gori Zakon o socijalnom stanovanju.

- Zakon je Vlada usvojila prošle godine i njegova primjena je već u toku. Zakonom su obuhvaćene šire kategorije stanovništa u socijanoj potrebi. S obzirm da Bosna i Hercegovina nema ovakav propis, a u toku je gradnja stanova po modelu socijalnog stanovanja, možemo organizirati zajednički sastanak kako bismo vam prenijeli svoja iskustva - rekao je Purišić.

Osim toga, Borovac i Purišić su razgovarali o Sporazumu o traženju nestalih osoba koji, nakon usvajanja na vladama u obje države, uskoro treba biti potpisan.

- Nakon potpisivanja Sporazuma, uslijedit će planirane aktivnosti na traženju nestalih osoba. Prema analizi radne grupe koja je sačinila Sporazum, potražujemo oko 300 osoba koje se vode kao nestale u obje zemlje. Važna je pouzdana razmjena ovih podataka u svrhu da se izbjegne dupliranje procesa traženja u zemljama regiona, a što je propisano Regionalnim planom traženja nestalih donesnim u okviru Berlinskog procesa - rekla je Borovac, saopćeno je iz Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice BiH.

(FENA) E. F.

Vezane vijesti

Na tržištu BiH opasni toksini pronađeni u raženom brašnu podrijetlom iz Litve

Izbori za Hrvatski sabor: Do 16.30 sati na izbore izašlo 28.003 birača u BiH

Crna Gora: Uhićena direktorica Agencije za sprječavanje korupcije?

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'