Svijet     | 11.04.2019. 15:12 |

Sudanska vojska svrgnula i uhapsila predsjednika Omara al-Bashira

FENA Internet

KHARTOUM, 11. aprila (FENA) - Oružane snage u četvrtak su svrgnule i uhapsile predsjednika države Omara al-Bashira, u vojnom puču nakon koga će biti uspostavljen dvogodišnji period vojne vladavine nakon kojeg će uslijediti izbori.

U obraćanju naciji putem državne televizije, ministar odbrane Awad Mohamed Ahmed Ibn Auf izjavio je da je Bashir (75) u pritvoru "na sigurnom mjestu" i da vojno vijeće sada upravlja zemljom.

Sjedeći u velikoj tapaciranoj fotelji, Auf je objavio tromjesečno vanredno stanje i ukidanje ustava. Također je kazao da će sudanski zračni prostor biti zatvoren 24 sata, kao i granični prelazi, do daljnjeg.

Sudanski izvori saopćili su Reutersu da je Bashir u predsjedničkoj rezidenciji "pod strogom stražom".

Sin Sadiqa al-Mahdija, čelnika vodeće opozicione stranke Umma, izjavio je da  Bashir  u pritvoru s "brojnim čelnicima terorističke grupe Muslimansko bratstvo". 

Bashira je optužio Međunarodni krivični sud u Den Haagu i suočava se sa zahtjevom za izručenje zbog navoda o genocidu u sudanskoj regiji Darfur koji je počeo u 2003. i doveo je do ubistva oko 300.000 ljudi.

Svrgavanje Bashira uslijedilo je nakon svrgavanja u ovom mjesecu alžirskog dugogodišnjeg čelnika Abdelaziza Bouteflike, također tokom masovnih protesta nakon tri decenije provedene na vlasti.

(FENA) B. D.

Vezane vijesti

Britanija sankcionirala kompanije koje finansijski podržavaju zaraćene strane u Sudanu

Njemačka najavila dodatnih 244 miliona eura humanitarne pomoći Sudanu

Francuska domaćin međunarodne konferencije o Sudanu, godinu dana od početka 'zaboravljenog' rata

Promo

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu

M:tel: Aktivirajte m:tel uslugu i uzmite 5 GB mobilnog interneta