Svijet     | 10.04.2019. 11:19 |

Maduro: Venecuela spremna da prihvati međunarodnu pomoć

FENA Internet

CARCAS, 10. aprila (FENA) - Venecuelanski presjednik Nicolas Maduro saopćio je nakon sastanka s globalnim čelnikom Crvenog krsta u Caracasu kako je njegova zemlja spremna da prihvati međunarodnu pomoć.

- Potvrđujemo našu spremnost da uspostavimo mehanizme saradnje za međunarodnu pomoć i podršku - objavio je Maduro na Twitteru.

 Predsjednik, koji negira da se trenutna situacija u Venecueli može opisati kao humanitarna kriza, ponovio je nakon sastanka da saradnja s Međunarodnim komitetom Crvenog krsta (MKCK) treba poštovati "venecuelanski zakonski poredak". 

Delegacija MKCK predvođena čelnikom organizacije Peterom Maurerom u posjeti je toj južnoameričkoj zemlji od subote i trebala bi je napustiti u srijedu.

MKCK je saopćio prošlog petka da je "zabrinut ozbiljnim posljedicama koje trenutna situacija ima na Venecuelance, posebno na one koji nemaju pristup osnovnim službama".

Venecuelu je zahvatila duboka politička kriza, dok se čelnik opozicije Juan Guaido proglasio prelaznim predsjednikom države u januaru.

Njega je otada priznalo više od 50 zemalja, među kojima i Sjedinjene Države, koje žele da Maduro odstupi s vlasti.

Uz propast izvoza sirove nafte i gomilanje međunarodnih sankcija, venecuelanska ekonomija je na rubu kolapsa. Pothranjenost i bolesti su u porastu dok su životni uslovi pogoršani.

Maduro za probleme svoje zemlje krivi američke sankcije, dok Guaiso tvrdi da su oni nastali zahvaljujući lošoj vladavini i korupciji.

Sudeći po podacima Ujedinjenih nacija, za skoro četvrtinu od 30 miliona Venecuelanaca potrebna je hitna pomoć.

U izvještaju UN-a navodi se da je 3,7 milion ljudi pothranjeno i da najmanje 22 posto djece mlađe od pet godina pati od hronične pothranjenosti, prenosi AFP.

(FENA) B. D.

Vezane vijesti

Johnson: Zastupnički dom razmatrat će američku pomoć Izraelu i Ukrajini kao odvojeni zakon

Islamska zajednica u Gazi podijelila bajramske pakete

Humanitarne grupe ne mogu učiniti ništa da zaštite osoblje u Pojasu Gaze

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'