Bosna i Hercegovina     | 09.04.2019. 12:00 |

Magazinović: Ne želimo nuklearni i radioaktivni otpad u našem dvorištu

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 9. aprila (FENA) - Poslanik u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH i predsjednik Zelenog kluba Saša Magazinović informirao je poslanike u Evropskom parlamentu o problemu namjere institucija Republike Hrvatske da nuklearni i radioaktivni otpad skladište i odlažu na samoj granici s Bosnom i Hercegovinom, na lokaciji Trgovska gora, kao i sa zaključcima međunarodne konferencije koja je o ovoj temi održana u Parlamentu BiH.

U pismu kojim se obratio kolegama u Evropskom parlamentu, posebno rukovodstvu Evropskog parlamenta, šefovima poslaničkih grupa i poslanicima čiji je angažman vezan za BiH, Magazinović je naglasio da se radi o potencijalno najvećem regionalnom problemu.

Europarlamentarce je upoznao s činjenicom da su Parlament BiH i entitetski parlamenti jednoglasno usvojili dokumente kojima se jasno ističe protivljenje ovoj namjeri institucija Republike Hrvatske, te da je nedavno i Predsjedništvo BiH zatražilo da se lokacija Trgovska gora, koja se nalazi u neposrednoj blizini granice s Bosnom i Hercegovinom, izuzme kao mjesto predviđeno za odlaganje i skladištenje radioaktivnog i nuklearnog otpada.

- Smatramo da odlaganje i skladištenje radioaktivnog i nuklearnog otpada nastalog radom nuklearne elektrane Krško (Slovenija), na lokaciji Trgovske gore, nekoliko stotina metara od granice s BiH, jednako toliko udaljeno i od područja odakle veliki broj građana BiH koristi vodu za piće, te manje od tri kilometra od središta općine Bosanski Novi/Novi Grad u BiH, ne ispunjava ni minimalne uvjete, te da nije u skladu s međunarodnim konvencijama, direktivama, sporazumima i standardima. Zbog blizine granice s BiH i njenog geografskog položaja predmetna lokacija imat će najveći negativni utjecaj na stanovništvo i životnu sredinu u BiH - istaknuto je između ostaloga u pismu evropskim poslanicima.

Naglašavajući jedinstven stav svih političkih aktera, nevladinog sektora i javnosti u cjelini u pravcu snažnog protivljenja da se nuklearni i radioaktivni otpad skladišti „u našem dvorištu“, Magazinović je zaključio: „Zbog svega toga vas pozivam da se u ličnom kapacitetu, ali i s velikom odgovornošću prema stanovnicima zemalja sadašnjih i budućih članica Evropske unije, uključite u rješavanje ovog velikog problema“.

- Iskreno vjerujem da je ovo prilika da građani BiH kroz vaš angažman vide i benefite budućeg članstva u Evropskoj uniji, zajednici koja njeguje progresivne vrijednosti i jednaku brigu za sve građane Evrope - navodi Magazinović u pismu poslanicima Evropskog parlamenta, saopćeno je iz Sektora za odnose s javnošću PSBiH.

(FENA) M. B.

Vezane vijesti

Magazinović: Takmičimo se djelima, a ne riječima

Magazinović: Rezultat očiglednog i u Briselu prepoznatog napretka unutar zemlje

Magazinović razgovarao s Hunnom - Za godinu dana napravljen veliki napredak

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo