Bosna i Hercegovina     | 02.04.2019. 19:47 |

Efendić na zasjedanju Kongresa lokalnih i regionalnih vlasti Vijeća Evrope

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 3. aprila (FENA) - Načelnik Općine Novi Grad Sarajevo Semir Efendić kao dio delegacije Bosne i Hercegovine učestvuje na zasjedanju Kongresa lokalnih i regionalnih vlasti Vijeća Evrope u Strasbourgu, čija je glavna tema "Mayors safeguarding democracy" ("Načelnici zaštitnici demokratije").

Predsjednik Asocijacije načelnika francuskih provincija Vanik Berberian održao je uvodno izlaganje, prilikom čega je govorio o poteškoćama sa kojima se predstavnici lokalnih vlasti susreću, saopćeno je iz Općine Novi Grad Sarajevo.

Načelnik Semir Efendić razgovarao je i sa predsjedavajućim Južno-mediteranskog partnerstva i predsjednikom Grupe socijalista pri Vijeću Evrope Pierom Fassinom, prilikom čega je istakao da Bosna i Hercegovina i dalje nema zakon o lokalnoj samoupravi na državnom nivou, kao ni ministarstvo lokalne samouprave na državnom nivou, iako je prošlo 25 godina od kada je Bosna i Hercegovina ratificirala Evropsku povelju o lokalnoj samoupravi.

Posebno su se osvrnuli na problem neodržavanja izbora u Mostaru, sa čime je Fassino bio od ranije upoznat, s obzirom na to da je učestvovao u organiziranju prvih izbora u Bosni i Hercegovini, kao i prvih izbora u Mostaru. 

U narednim danima zasjedanja bit će održana debata "Mayors under pressure" - "Načelnici pod pritiskom", te će se usvajati izvještaji o lokalnoj i regionalnoj demokratiji u Poljskoj i Republici Moldaviji. Također, diskutovat će se i o izvještaju o Općim izborima u BiH (sa posebnom osvrtom na kantonalne skupštine), kao i izvještajima o lokalnim vlastima u Sloveniji i Poljskoj.

Uz načelnika Efendića, Bosnu i Hercegovinu predstavljaju potpredsjednica Federacije Bosne i Hercegovine Melika Mahmutbegović i ministrica uprave i lokalne samouprave Republike Srpske Lejla Rešić.

Oni su sastali sa novoimenovanim šefom Stalne misije BiH pri Vijeću Evrope u Strasbourgu Ivanom Orlićem, navodi se su saopćenju.

(FENA) M. L.

Vezane vijesti

U Centru 'Safet Zajko' bit će izgrađeno najveće dječije igralište u Sarajevu

Održana sjednica Upravnog odbora Unije općina turskog svijeta (TDBB)

Efendiću dodijeljeno priznanje 'Evropski najnačelnik Općine' u BiH

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo