Stranačke aktivnosti

Saopćenje za javnost DF-a

Saopćenje

Reakcija na presudu Radovanu Karadžiću: Osuda pojedinca – amnestija nalogodavcima i genocidnoj politici 

Danas izrečena presuda ratnom zločincu Radovanu Karadžiću, gledajući sa pravnog aspekta, predstavlja samo djelimično zadovoljenu pravdu. 

Ovdje mislimo na jedinu uvaženu činjenicu, a ona glasi da je u Srebrenici počinjen genocid. 

Gledajući širi, društveni i politički kontekst, ova osuda predstavlja osudu pojedincu, ma kog političkog ili vojnog ranga on bio, i istovremeno znači amnestiju nalogodavcima i kreatorima genocidne politike koja je, prvenstveno prema planu SANU (Srpska akademija nauka i umjetnosti) i uz pomoć tadašnjih beogradskih  političkih, vojnih  i obavještajnih struktura vođena na cijeloj teritoriji Bosne i Hercegovine. 

Ovome u prilog najbolje govori podatak da Haški tribunal nikada nije uvažio dokazanu činjenicu da se pogrom, ubijanje i protjerivanje nesrpskog stanovništva desio u Srebrenici, ali i u Bratuncu, Foči, Prijedoru, Ključu, Sanskom Mostu, Vlasenici i Zvorniku. 

S toga tvrdimo da su i ovoga puta pravo i pravda bili na različitim stranama, i da će i zbog ove presude proces pomirenja i vraćanja ljudskog dostojanstva, svojevrsna katarza svih strana u Bosni i Hercegovini – i dalje ići sporo, što odgovara nacionalistima i fašistima svih boja na cijeloj teritoriji bivše nam zajedničke države.

 

DF
Napomena: Fena se ograđuje od objavljenih informacija u ovoj rubrici i odgovornost za njihov sadržaj snose isključivo njihovi autori, odnosno pošiljatelji.