Bosna i Hercegovina     | 12.03.2019. 18:18 |

BHANSA dobitnik nagrade Single European Sky

FENA Saopćenje

MOSTAR, 12. ožujka (FENA) - Agencija za pružanje usluga u zračnoj plovidbi BiH (BHANSA) dobitnik je ovogodišnje nagrade Europske komisije Single European Sky u kategoriji Network Performance na svjetskom kongresu pružatelja usluga u zračnom prometu u Madridu.

 Nagrada je dobivena za SECSI FRA (The South East Common Sky Initiative Free Route Airspace) projekt koji je realiziran zajedno s partnerskim agencijama iz Hrvatske, Srbije, Slovenije i Austrije, priopćili su iz BHANSA-e.

 Prestižna nagrada Single European Sky uručena je direktoru BHANSA-e Davorinu Primorcu.

 SECSI FRA projekt nastao spajanjem prostora slobodnih ruta SEAFRA (Bosna i Hercegovina, Hrvatska i Srbija) i SAXFRA (Austrija i Slovenija) počeo je nuditi usluge u zračnom prostoru korisnicima 1. 2. 2018. godine.

 SECSI FRA projekt nudi korisnicima najkraće rute letenja iz središnje u jugoistočnu Europu. Potencijalne uštede po danu su 1940 nautičkih milja u dužini letova, 285 minuta u trajanju letova, 8000 kilograma manje potrošenog goriva i 25 500 kilograma smanjenja emisije plinova ugljičnog monoksida CO 2.

 "Ova nagrada je snažan poticaj i priznanje za BHANSA-u, najmlađeg pružatelja usluga u Europi te nas čini ponosnima jer je potvrda da smo na pravom putu. SECSI FRA je idući važan korak prema prostoru slobodnih ruta u čitavoj Europi. Korak po korak Jedinstveno europsko nebo postaje stvarnost, a Bosna i Hercegovina dio iste", rekao je Primorac.

 EUROCONTROL je još prije jedanaest godina započeo koordinirani razvoj i implementaciju Prostora slobodnih ruta, usko surađujući s civilnim i vojnim stručnjacima za projektiranje zračnog prostora, europskim državama, pružateljima usluga zračne navigacije, korisnicima zračnog prostora, organizacijama za planiranje letova i drugim relevantnim međunarodnim tijelima.

 BHANSA se aktivno uključila u ove aktivnosti, a dobivena nagrada potvrda je predanog i uspješnog rada, navodi se u priopćenju. 

(FENA) I. B.

Vezane vijesti

Aluminij Industriji u Zagrebu dodijeljena ESG nagrada

Sajam bh. knjige u Geteborgu - Nagrada 'Meho Baraković' za 2024. bh. piscu Izetu Muratspahiću

Forto: Izmjene zakona o BHANSA-i prilagođavanje evropskim direktivama

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo