Svijet     | 05.02.2019. 16:21 |

Čelnici MICT-a imenovani za prvake spolne ravnopravnosti

FENA Saopćenje

DEN HAAG, 5. februara (FENA) - Predsjednik Međunarodnog reziduanog mehanizma za krivične sudove, sudac Carmel Agius, danas je imenovan za međunarodnog prvaka spolne ravnopravnosti (IGC), pridružujući se tužiocu Sergu Brammertzu i registraru Olufemi Eliasu kao članovima haškog ogranka Međunarodne mreže spolne rapnovranosti, kojom predsjedaju ambasade Kanade i Švicarske u Holandiji. Ogranak je zvanično pokrenut u prostorijama Međunarodnog krivičnog suda u Den Haagu, saopćeno je u utorak iz Mehanizma.

Pridružujući se mreži IGC, sva trojica čelnika Mehanizma obavezali su se da će promovirati i provoditi obećanja koja su dali tokom svojih mandata. Komentirajući značaj uloge međunarodnog prvaka spolne ravnopravnosti, predsjednik Agius je izjavio da se "kao novi predsjednik Mehanizma u potpunosti obavezao da bude čelnik pokreta jačanje ženskih prava". 

Tužilac Brammertz, koji se nedavno pridružio mreži IGC, izjavio je nakon svog imenovanja: "Ds bismo istinski ostvarili međunarodnu pravdu, žene i djevojčice moraju biti ravnopravni učesnici. Uspostava odgovornosti ovisi o osiguranju pravde za sve žrtve - uključujući žene i djevojčice. Prvo i osnovno je da se sasluša njihov glas". 

Pridružujući se mreži IGC, registrar Elias obavezao se na ostvarenje spolne ravnopravnosti na svim nivoima, uključujući i rukovodeće uloge u Mehanizmu, rekavši: "Sve je to ostvarivo, davanjem aktivnog glasa ženama u njihovim svakodnevnim funkcijama unutar Mehanizma".

Postajući Međunarodni prvaci spolne ravnopravnosti, predsjednik Agius, tužilac Brammertz i registrar Elias pridružili su se globalnoj mreži čelnika međunarodnih organizacija, trajnih misija i institucija. Među ostalim prvacima spolne ravnopravnosti nalaze se generalni sekretar UN-a i čelnici raznih agencija UN-a koji su se obavezali na ostvarenje spolne ravnopravnosti u svojim zonama odgovornosti.

Mreža IGC okuplja muške i ženske čelnike odlučne da uklone spolne barijere i učine spolnu ravnopravnost realnošću u njihovim sferama uticaja, posebno unutar međunarodnih institucija i organizacija, saopćeno je u utorak iz Mehanizma. 

(FENA) H. D.

Vezane vijesti

VSTV BiH - Sanela Čajić imenovana na poziciju sudije Općinskog suda u Banovićima

Trojica arapskih čelnika naglasili značaj okončanja izraelske okupacije palestinskih teritorija

Talibani imenovali novog guvernera centralne banke

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo