Bosna i Hercegovina     | 01.02.2019. 17:57 |

Iduće sedmice suđenje za zločin u Prijedoru, statusna konferencija Dudakoviću

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 1. februara (FENA) - Pred Apelacionim vijećem Suda BiH, obnovljeno suđenje Radetu Vlasenku počet će naredne sedmice, nakon što je početkom godine ukinut dio presude kojim je odbijena optužba za zločin počinjen u Prijedoru.

Vlasenko se tereti i da je iz logora “Trnopolje” u ljeto 1992. odveo na prinudni rad trojicu civila bošnjačke nacionalnosti, od kojih je jedan ubijen. Iako je prvostepenom presudom iz jula prošle godine Sud odbio optužbu za ovo djelo, Apelaciono vijeće je uvažilo žalbu Tužilaštva te je naloženo novo suđenje.

Apelaciono vijeće je, s druge strane, potvrdilo dio presude kojom su Vlasenko, Drago Končar i Milan Krupljanin oslobođeni optužbi za ubistva u prijedorskom naselju Barakovac.

Pred Apelacionim vijećem je za 5. februar planirano iznošenje žalbi na nepravosnažnu presudu kojom je Milisav Ikonić, bivši pripadnik Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske (MUP RS), osuđen na devet godina zatvora zbog zločina u Rogatici, odnosno višestrukog silovanja svjedokinje S-1.

Istom presudom je Zoran Ilić, nekadašnji pripadnik Vojske Republike Srpske (VRS), oslobođen optužbe da je u Rogatici silovao svjedokinju S-3.

Iznošenje završne riječi Odbrane Milomira Davidovića, bivšeg pripadnika VRS-a kojeg optužnica tereti da je, zajedno s drugim vojnicima, u julu 1992. u Foči silovao svjedokinje S-1 i S-4, predviđeno je za 8. februar.

U Sudu BiH je naredne sedmice planiran nastavak suđenja za zločine počinjene u Bosanskom Brodu, Tesliću, Trnovu, Brčkom, Srebrenici, Bileći, Orašju, Zavidovićima, Višegradu, Sarajevu, Stocu, Goraždu i drugim gradovima.

U ponedjeljak je zakazana i statusna konferencija prije početka suđenja Atifu Dudakoviću, nekadašnjem komandantu Petog korpusa Armije Bosne i Hercegovine (ABiH), i još 16 pripadnika ovog korpusa zbog zločina počinjenih na području Krajine, navodi BIRN.

Optužnica tereti Dudakovića, Ekrema Dedića, Ibrahima Nadarevića, Fatmira Muratovića, Sanela Šabića, Ibrahima Šiljedića, Safeta Salihagića, Adisa Zjakića, Hasana Ružnića, Redžepa Zlojića, Samira Solakovića, Muharema Aleševića, Huseina Balagića, Aleta Hodžića, Edina Domazeta, Ejuba Konježića i Saida Mujića za ubistva, progone i zlostavljanja civila te ratnih zarobljenika, kao i uništenje vjerskih objekata.

Dudakovića optužnica tereti i za zločine nad žrtvama bošnjačke nacionalnosti – pripadnicima i pristalicama Narodne odbrane Autonomne pokrajine Zapadne Bosne (NOAPZB) – počinjene za vrijeme sukoba u Cazinskoj krajini, na području općina Bihać i Cazin.
 

 

(FENA) B. D.

Vezane vijesti

Predstavnici britanske i ukrajinske ambasade u BiH upozoravaju na uticaj ruske propagande (VIDEO)

BIRN - Optužnica za genocid, u julu 1995. u Srebrenici, vraćena na uređenje

Puštena advokatica Vasvija Vidović nakon saslušanja u Tužilaštvu BiH

Promo

BBI Banka nagrađuje za ukazano povjerenje novim Programom lojalnosti

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom