Bosna i Hercegovina     | 22.01.2019. 10:18 |

Jusko: Na entitetima je da potroše novac koji je na raspolaganju za Koridor Vc

FENA Internet

SARAJEVO, 22. januara (FENA) - Ministar u Vladi Kantona Sarajevo za boračka pitanja Ismir Jusko, doskorašnji državni ministar komunikacija i prometa, izjavio je za televiziju N1 da se ponosi što je usvojena Transportna strategija.

- Ušli smo u transportnu zajednicu, kao i u projekat most Svilaj. Uspostavljena je kontrola neba, aktivirali smo sve procese koji su bili za Unsku-Sansku prugu. U dosta kratkom vremenu napravili smo dosta posla iako uvijek može više - rekao je također Jusko osvrćući se na prethodni mandat.

O projektu Koridor Vc je izjavio da je sada „na nivou entiteta da potroše novac koji im je na raspolaganju" te naglasio značaj projekta i s tog aspekta što na području trase, sa sjevera prema jugu, 55 kilometara s lijeve i desne strane, živi 50 posto stanovništva u BiH. Koridor bi između ostalog značio spajanje s Evropom a samim tim finansijski doping BiH, naveo je.

Ministar Ismir Jusko također naglašava da su most Svilaj i most Gradiška dva ključna projekta i dvije glavne spojnice s EU, što će itekako promijeniti transportnu infrastrukturu.

Upitan za Pelješki most, rekao je da mu se "ne može ispostaviti faktura za propuste od prije 10 godina". Vanjsku politiku vodi Predsjedništvo BiH, a ne državno ministarstvo, te je, po Juskinim riječima, „na njima da se uspostavi kontakt, a onda da se po vertikali spušta i da svako radi svoj dio posla".

Ismir Jusko je u ovom obraćanju za N1 kazao i da Tunel spasa, u zadnje tri godine donosi od 250 do 300 hiljada maraka budžeta.

- Želimo da se tunel produži za novih 100 metara jer je to mjesto koje može donijeti dosta prihoda. Također imamo još lokacija pored njega. Na primjer, kada sam prije godinu i po bio na sastanku s kineskim ministrom, pitao me za Valtera. Bitno je čuvati tekovine - riječi su ministra Juske. 

(FENA) F. F.

Vezane vijesti

Čestitka ministra Ismira Juske povodom Dana Armije RBiH

Jusko: Štitimo život i zdravlje građana kroz mjere koje su donesene

Ajdinović i Jusko o uspostavljanju jače saradnje između institucija

Promo

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu

M:tel: Aktivirajte m:tel uslugu i uzmite 5 GB mobilnog interneta