Bosna i Hercegovina     | 18.12.2018. 17:38 |

Izetbegović i Čović razgovorali danas u Sarajevu

FENA Aida Kovač

SARAJEVO, 18. decembra (FENA) - Predsjednici Stranke demokratske akcije (SDA) i Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) BiH, Bakir Izetbegović i Dragan Čović, razgovarali su danas u Sarajevu.

Izetbegović je nakon sastanka izjavio novinarima da su dostavili HDZ-u svoj prijedlog programa koji je vrlo obuhvatan. Dodao je da Dragan Čović nema nekih posebnih primjedbi na to.

- Mi otprilike vidimo prioritete u sljedećem mandatu: mir, stabilnost BiH, nastavak procesa pomirenja, stabilizaciju prilika, reforme na evropskom i NATO putu, unutarnje integriranje BiH, integriranje u ove dvije velike asocijacije, masovna izgradnja za koju su stvoreni preduslovi. Na tome treba da se zasniva ono što treba da se dešava tokom ovoga mandata - kazao je Izetbegović.

Dodao je da „Čović insistira i na Izbornom zakonu BiH, koji bi riješio problem onako kako ih vidi gospodin Čović, HNS i HDZBiH“.

- Spremni smo da nastavimo te pregovore. Imalo smo dobre namjere i prilikom usvajanja „aprilskog paketa“. Bili smo spremni podržati i ono što je gospodin Stefan File, uime Evropske unije, svojedobno predlagao. Samo ne mislimo da će se to moći brzo i lako riješiti, da to može biti neki preduslov za formiranje vlasti. Vijeće ministara BiH vjerovatno će ići relativno brzo, već u januaru, po svoj prilici, a s federalnom vladom ni on ni ja nismo optimisti da će brzo doći do promjene - kazao je Izetbegović.

Predsjednik Hrvatske demokratske zajednice Dragan Čović je nakon sastanka s Izetbegovićem izjavio da su spremni za uspostavu vlasti kada se za to stvore uvjeti.

Što se tiče Vijeća ministara BiH, kazao je da je za očekivati da u narednim danima imamo mandatara, a što se tiče federalne vlade, „vidjet ćemo“. 

(FENA) M. B.

Vezane vijesti

Čović: Pozivam nositelje vlasti da sami donosimo odluke i vodimo političke procese

Nova runda dijaloga Beograda i Prištine završena bez dogovora, nastavak 4. travnja

Izrael šalje delegaciju u Katar na nove razgovore o prekidu vatre u Gazi

Promo

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!