Bosna i Hercegovina     | 27.11.2018. 15:16 |

Ustavni sud BiH i dalje bez odluke u vezi s izborom delegata u Dom naroda PFBiH

FENA Muamer Selimbegovic

SARAJEVO, 27. novembra (FENA) - Zahtjev Borjane Krišto, tadašnje predsjedavajuće Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine, za ocjenu ustavnosti odredbe/člana Ustava Federacije BiH koja se odnosi na izbor delegata u Dom naroda Federalnog parlamenta nije uvršten u dnevni red naredne plenarne sjednice Ustavnog suda Bosne i Hercegovine, zakazane za četvrtak, 29. novembar.

Radi se o zahtjevu koji je Krišto podnijela Ustavnom sudu BiH početkom godine, a kojim je osporena ustavna odredba (poglavlje IV, član 8. stav 3.), prema kojoj se iz svakog kantona bira najmanje jedan delegat iz svakog konstitutivnog naroda u Dom naroda Parlamenta FBiH. 

Budući da nije mogao komentirati nešto što nije na dnevnom redu spomenute sjednice, registrar Ustavnog suda BiH Zvonko Mijan Feni je kazao kako dnevni red u formi prijedloga utvrđuje predsjednik Ustavnog suda, te da je on dostupan na službenoj stranici tog suda.

Precizirao je kako su u sklopu prijedloga dnevnog reda nalaze predmeti o kojima će se, eventualno, po usvajanju dnevnog reda raspravljati.

- O svim drugim predmetima u ovom momentu se ne može ništa drugo reći, osim da su u radu i kada budu spremni za odlučivanje da se naći na dnevnom redu neke od narednih sjednica - kazao je Mijan.

Odgovarajući na dodatni upit u vezi s eventualnim rokom za donošenje odluke u određenom predmetu, pojasnio je kako Pravilima Ustavnog suda BiH nije utvrđen poseban rok za donošenje bilo koje odluke tog suda, po bilo kojem od aspekata njegove nadležnosti. 

Inače, Ustavni sud BiH je u martu preliminarno razmatrao zahtjev za ocjenu ustavnosti koji mu je uputila Krišto, najavljujući kako će odluka u tom predmetu biti donesena na jednoj od narednih plenarnih sjednica, te da će u međuvremenu od visokog predstavnika za BiH biti zatraženo da u svojstvu prijatelja suda (amicus curiae) ponudi mišljenje u vezi s razmatranim pitanjima.

Kako je planirano, u dnevni red sjednice, zakazane za 29. novembar, uvršetno je razmatranje još dva zahtjeva Borjane Krišto, koja je u vrijeme podnošenja zahtjeva obnašala funkciju druge zamjenice predsjedavajućeg Zastupničkog doma PSBiH za ocjenu ustavnosti koji se odnose na odredbe Zakona o krivičnom postupku BiH, odnosno na njihovu usklađenost s Ustavom BiH i Evropskom konvencijom za zaštitu ljudskih prava i temeljnih sloboda.

Ustavni sud BiH bi, kako je prijedlogom dnevnog reda predviđeno, trebao razmatrati i zahtjev Osnovnog suda u Derventi (sudije Alena Lukača) za ocjenu ustavnosti određenih odredbi Zakona o krivičnom postupku RS, kao i nekoliko predmeta iz apelacione nadležnosti te zahtjeva za preispoitivanje odluka Ustavnog suda BiH.

(FENA) J. Č.

Vezane vijesti

Ustavni sud Bosne i Hercegovine suočen sa blokadama, situacija alarmantna (VIDEO)

Ustavni sud Bosne i Hercegovine suočen sa blokadama, situacija alarmantna

Kemal Ademović uputio dva zahtjeva Ustavnom sudu BiH

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo