Politika

SDA - Proglašena pobjeda Džaferovića za bošnjačkog člana Predsjedništva BiH

Tekst: Hana Imamović, Foto FENA/Hazim Aljović

SARAJEVO, 7. oktobra (FENA) - Predsjednik Stranke demokratske akcije (SDA) Bakir Izetbegović proglasio je večeras pobjedu kandidata ove stranke za bošnjačkog člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine Šefika Džaferovića.

Ovu tvrdnju bazirao je na tehnologiji koju SDA koristi u prebrojavanju glasova i do sada je prebrojano gotovo 700.000 glasova, od kojih je Džaferović osvojio oko 180.000  ili 40 posto.

Ukupno je potrebno prebrojati nešto više od 900.000 glasova onih koji su glasali danas na Općim  izborima u BiH.

Iza Džaferovića su ostali Denis Bećirović, kandidat Socijaldemokratske partije (SDP) s 34 posto i kandidat Saveza za bolju budućnosti Fahrudin Radončić s oko 13 posto.

Za hrvatskog člana Predsjedništva BiH vodi kandidat Demokratske fronte (DF) Željko Komšić sa osvojenih više od 70 posto glasova, dok nešto više od 20 posto prebrojanih glasova ima kandidat Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) BiH Dragan Čović.  

SDA je iznijela i podatke o osvojenim glasovima za Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH i Predstavnički dom Parlamenta Federacije BiH, tvrdeći da će osvojiti značajan broj mandata iako je mali broj glasova prebrojan, te da očekuju i više mandata nego u prošlom mandatu.

Izetbegović je istakao da su završeni "uzbudljivi" izbori i da je SDA iznijela brilijantnu pobjedu, dodajući da je Džaferović pobijedio u gotovo svim izbornim jedinicama osim u Tuzlanskom kantonu.

Iznio je podatak da je i kandidat ove stranke za potpredsjednika Republike Srpske Ramiz Salkić pobijedio za tu funkciju, te je podvukao da je SDA pokazala da je najjača stranka u BiH "i to tako treba biti, a neki koji su teške riječi izgovarali u predizborno vrijeme sada su završili na petom ili šestom mjestu".

Džaferović je kratko kazao da je SDA pokazala da je odgovorna stranka te da je ove rezultate više puta provjerila. Zahvalio je građanima koji su na više od 5.700 biračkih mjesta bez ozbiljnijih incidenata pokazali demokratski kapacitet.

(FENA) D.V.