Bosna i Hercegovina     | 26.09.2018. 13:58 |

Poziv Vladi RS na usvajanje Strateškog okvira za reformu javne uprave

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 26. septembra (FENA) - Nakon što je Vijeće ministara Bosne i Hercegovine juče usvojilo Strateški okvir za reformu javne uprave 2018-2020. godine, a prije toga ga usvojile Vlada Federacije BiH i Vlada Brčko Distrikta BiH, državni koordinator za reformu javne uprave Dragan Ćuzulan pozvao je i Vladu Republike Srpske da usvoji taj dokument. 

 - Građani i privreda BiH već duže vrijeme s nestrpljenjem očekuju da uprava poboljša svoje usluge, postane racionalnija, efikasnija i transparentnija, te da im za manje novca i vremena pruže bolje usluge. Usvajanje ovog strateškog dokumenta neophodno je zbog procesa pridruživanja naše zemlje Evropskoj uniji, ali i zbog povlačenja novca iz evropskih fondova - istakao je Ćuzulan. 

Naglasio je da Ured koordinatora za reformu javne uprave treba u roku od šest mjeseci dostaviti Vijeću ministara BiH akcioni plan za provođenje tog strateškog dokumenta. Budući akcioni plan sadržavat će konkretne mjere kako bi se uspostavila depolitizovana, koherentnija, efikasnija i odgovornija javna uprava. 

Strateški okvir je zasnovan na ključnim principima javne uprave, koje je razvila SIGMA na zahtjev Evropske komisije. Dokument definiše ciljeve Vijeća ministara BiH, vlada entiteta Federacije BiH i Republike Srpske, te Brčko Distrikta BiH u oblasti reforme javne uprave. Fokusiran je na unapređenje kvaliteta i efikasnosti pružanje usluga, poboljšanje regulatornog okvira poslovanja, efikasnije upravljanje uključujući i unaprijeđeno upravljanje ljudskim i materijalnim resursima, te stvaranje ušteda u trošenju javnih sredstava, saopćeno je iz Ureda koordinatora za reformu javne uprave.

(FENA) J. Č.

Vezane vijesti

OSCE podržao nastavak reforme nastavnih planova i programa za osnovne i opće srednje škole u ZDK

Danas sedmi sastanak Posebne skupine za reformu javne uprave između EU i BiH

Sutra sedmi sastanak Posebne skupine za reformu javne uprave između EU i BiH

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'