Bosna i Hercegovina     | 25.09.2018. 18:39 |

Crnadak na generalnoj debati 73. zasjedanja Generalne skupštine UN-a

FENA Saopćenje

SARAJEVO/NEW YORK, 25. septembra (FENA) - Ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Igor Crnadak boravi od  25. do 27. septembra u New Yorku gdje učestvuje na generalnoj debati 73. zasjedanja Generalne skupštine Ujedinjenih nacija, kao i drugim sastancima na visokom nivou i regionalnim sastancima koji se održavaju na marginama zasjedanja.

Prvog dana boravka u New Yorku, prije otvaranja generalne debate, ministar Crnadak je učestvovao na sastanku ministara vanjskih poslova zapadnog Balkana (WB6) i komesara za evropsku politiku susjedstva i pregovore o proširenju Johannesa Hahna, koji održan u  organizaciji Vijeća za regionalnu saradnju (RCC).

Ministar Crnadak je u svom obraćanju prisutne, prije svega, podsjetio na skoro održavanje Opštih izbora u BiH, te naglasio da je za BiH u ovom trenutku najvažnije da izbori proteknu u miru, fer i demokratskoj atmosferi.

Zatim, naglašeno je i to da BiH ostaje posvećena evropskom putu i punopravnom članstvu u EU, za šta postoji širok konsenzus.

Ministar je podsjetio na značaj čestih susreta u formatu WB6 koji doprinose konstruktivnim naporima za ubrzanje evropskog puta regije. Istaknuo je da BiH ostaje predana daljnjem razvoju regionalne saradnje u okviru Berlinskog procesa i šestorke zapadnog Balkana i nastavlja s aktivnostima u cilju poboljšanja političkog dijaloga, poticanja regionalne saradnje i dobrosusjedskih odnosa.

U svjetlu toga, naglasio je da je važno nastaviti zalaganje na jačanju vladavine prava na svim razinama, na reformama na području pravde i poboljšanju stanja ljudskih prava, te konstantno biti posvećen borbi protiv korupcije i organiziranog kriminala.

U vezi evropskog puta, ministar Crnadak je istaknuo da je Bosna i Hercegovina u procesu finaliziranja odgovora na dodatna pitanja iz Upitnika Evropske komisije, te je dodao da će ovaj zadatak uskoro biti završen i da će time biti omogućeno Evropskoj komisiji da pripremi svoj Avis na našu prijavu za članstvo. Izrazio je nadu da bi potom, tokom sljedeće godine države članice mogle donijeti odluku o dodjeli statusa zemlje kandidata za BiH.

Na kraju izlaganja, ministar je dao punu podršku dijalogu Beograda i Prištine, ističući da nijedno rješenje ne treba unaprijed odbaciti i da je ključnim akterima potrebno ostaviti prostor za postizanje sveobuhvatnog sporazuma.

U nastavku programa prvog dana posjete, ministar Crnadak je prisustvovao otvaranju generalne debate 73. zasjedanja Generalne skupštine Ujedinjenih nacija i govoru predsjednika SAD  Donalda Trumpa - saopćeno je iz Ureda za odnose s javnošću MVP BiH.

(FENA) E. F.

Vezane vijesti

Lazzarini: U Gazi se stvara generacija 'izgubljene djece'

Generalna skupština UN-a danas glasa o prekidu vatre u Gazi

Komšić: Visoki predstavnik usporio napredak Bosne i Hercegovine unutar evropskih integracija

Promo

BBI Banka nagrađuje za ukazano povjerenje novim Programom lojalnosti

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom