FENA biznis     | 24.08.2018. 10:57 |

Sberbank Group ostvarila neto dobit od skoro tri milijarde eura

FENA Saopćenje

Sberbank Group je u drugom kvartalu 2018. godine ostvarila neto dobit od skoro 3 milijarde eura što je za 16 posto više u odnosu na isto razdoblje prošle godine. 

Ovaj značajan rast neto dobiti u drugom tromjesečju, rezultat je snažnog skoka prihoda od provizija i naknada, i osjetno manje rezervacija za nenaplative kredite. Ukupni prihodi su u promatranom razdoblju uvećani jedan posto, na 459 milijardi rubalja. Pritom su neto prihodi od kamata porasli 5,4 posto, na 349 milijardi rubalja. Neto prihodi od naknada i provizija poskočili su 29,1 posto, na 113,7 milijardi rubalja. 

"U drugom tromjesečju 2018. godine Sberbank je zabilježila izvanredan rast neto prihoda od naknada i poboljšala je efikasnost poslovanja", izjavio je zamjenik predsjednika Upravnog odbora i izvršni direktor finansija Aleksander Morozov. 

Kreditni portfolio uvećan je u drugom tromjesečju 6,4 posto u odnosu na prethodna tri mjeseca i iznosio je 19,5 milijardi rubalja. Pritom su krediti stanovništvu porasli 6,5 posto na tromjesečnoj razini, a krediti pravnim licima za 6,3 posto. 

Neto rezervacije za gubitke po lošim kreditima smanjene su u drugom tromjesečju za 45,9 posto, na 45,5 milijardi rubalja. Udio nenaplativih kredita iznosio je 8,4 posto i manji je jedan postotni bod u odnosu na kraj marta. 

Stopa adekvatnosti kapitala iznosila je na kraju juna 11,3 posto i manja je za 0,9 postotnog boda u odnosu na kraj marta, što u banci objašnjavaju isplatom dividendi. U prvoj polovini godine neto dobit Banke uvećana je za 21,3 posto, na 427,4 milijarde rubalja (5,5 milijardi eura). 

Morozov također dodaje da "rezultati u prvoj polovini godine i aktualna poslovna dinamika grade temelj za podizanje naših ciljeva za 2018. godinu".

ZA KORIŠTENJE USLUGE FENA.BIZ KONTAKTIRAJTE MARKETING SLUŽBU: marketing@fena.ba.

(FENA) L. A.

Vezane vijesti

Srbija: Sberbank Srbije postala Naša AIK Banka

HPB preuzeo Sberbank u Hrvatskoj, NLB u Sloveniji

Plenković nema spoznaja da Sberbank kani prodati udjel u Agrokoru

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo