Ekonomija     | 15.08.2018. 19:10 |

Premijer Zolj na sastanku s predstavnicima KAP-a

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 15. augusta (FENA) - Premijer Kantona Sarajevo Adem Zolj i ministar privrede Muharem Šabić razgovarali su s direktorom Kantonalne agencije za privatizaciju (KAP) Seadom Hodžićem te članovima Upravnog i Nadzornog odbora ove agencije i s kantonalnim pravobraniocem Kemalom Karićem o brojnim predmetima koje odavno vodi ova agencija a tiču se imovine Kantona Sarajevo, saopćeno je iz kantonalne Pres-službe.

Između ostalog se to odnosi na preduzeće Projekt d.d.Sarajevo, imovinu u vlasništvu GP Put iz pasivnog podbilansa koja se nalazi u Dubrovniku, kao i na poslovni prostor u vlasništvu Bosnaplod-Export-Import d.d. Sarajevo koji se nalazi u Beogradu.

Premijer Zolj je rekao da se privatizacija mora intenzivirati, kao i izvršiti revizija dosadašnje privatizacije, naročito pasivnog podbilansa gdje nije prikazana imovina kroz privatizaciju.

- Cilj nam je da se imovina vrati i privatizira u korist Kantona - naglasio je premijer Zolj navodeći da se samo vrijednost imovine Kantona u inozemstvu procjenjuje na više od 100 miliona KM.

Kad je riječ o imovini GP Put u Dubrovniku, konkretno odmaralištu površine 250 metara kvadratnih i zemljištu oko objekta površine 1000 metara kvadratnih, dogovoreno je da se, u skladu sa zaključkom Vlade Kantona, nastave aktivnosti prodaje. Kako je navedeno, prethodno će se Ministarstvo privrede očitovati na postojeću presudu Kantonalnog suda u Sarajevu te će se izvršiti procjena imovine od dva sudska vještaka iz Hrvatske i Sarajeva, nakon čega će ponovno biti objavljena prodaja ove nekretnine i prostora.

Predmet koji se odnosi na preduzeće Projekt d.d. Sarajevo tiče se imovine, odnosno poslovnog prostora u ulici Ferhadija u Sarajevu, površine 1.500 metara kvadratnih, koji je 2001. godine prodan Gospodarskoj banci, sadašnjoj Intesa Sanpaolo banci. U međuvremenu je došlo do raskida ugovora, nakon čega je banka utužila Agenciju i Kanton tražeći povrat kupoprodajne cijene uz zatezne kamate. S tim u vezi je ovom prilikom zaključeno da se imenuju upravljačka tijela u Projektu d.d. Sarajevo, da se uradi početni bilans te pristupi prodaji ovog poslovnog prostora. Također je zaključeno da se organizuje sastanak ministara finansija i privrede Kantona Sarajevo s predstavnicima Intesa Sanpaolo banke radi postizanja eventualnog vansudskog dogovora i rješenja ovog sudskog spora.

Kad je riječ o poslovnom prostoru u vlasništvu firme Bosnaplod-Export-Import u Beogradu, dogovoreno je da se krajem ove sedmice organizira sastanak premijera Zolja, ministra Šabića i direktora Hodžića s predstavnicima ove firme, kako bi se razmotrile mogućnosti za potpisivanje kupoprodajnog ugovora ili da direktor te firme da punomoć KAP-u da putem notara u Beogradu može prodati taj poslovni prostor za koji postoje zainteresirane strane.

Na sastanku je najavljen veći angažman Vlade Sarajevskog kantona i KAP-a kad je riječ o privatizaciji neprivatizirane imovine Kantona kako u BiH, tako i u Srbiji, Hrvatskoj i Crnoj Gori.

Kako je navedno, maksimalno će se koristiti kapaciteti advokata Federalne agencije za privatizaciju u imovinsko-pravnom uređenju imovine u zemljišnim knjigama, ali i provođenju postupaka privatizacije imovine.

(FENA) E. F.

Vezane vijesti

Upriličen sastanak izaslanstva BiH i predstavnika Europske unije nakon pristupnih pregovora

Nović učestvovao u Rimu na drugom sastanku Konvencije za jačanje CEI

Sastanak Nikšića i Isaka - Vjerujemo u zakonit i ispravan rad svih institucija

Promo

Generalnoj direktorci kompanije m:tel Jeleni Trivan uručeno priznanje Zlatni grb grada Banjaluka

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu