Bosna i Hercegovina     | 26.07.2018. 12:42 |

PSBiH-Poslanici iz RS predlažu da u parlamentarnoj sali budu i zastave entiteta

FENA Aida Kovač

SARAJEVO, 26. jula (FENA) - Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH razmatrao je danas na sjednici principe Prijedloga zakona o izmjeni i dopuni Zakona o zastavi BiH, čiji je predlagač poslanik Saša Magazinović (SDP BiH), a kojim se definira kako se ispravno postavlja zastava BiH.

Magazinović je podsjetio da su aktuelnim zakonom jasno propisani izgled i dimenzije zastave kao i kaznene odredbe. Dodao je da je u aneksu zakona propisano i isticanje zastave u horizontalnom položaju, a nikad nije jasno napisano kako se zastava postavlja u vertikalnom položaju.

- Uglavnom, kada su u pitanju institucije BiH, zastava se ističe ispravno. Međutim, nedefinisanje tog načina postavljanja u samom zakonu daje slobodu ljudima da izvode neke svoje logike i onada je činjenica da ima na puno mjesta situacija gdje se zastava postavlja naopako - kazao  je Magazinović.  

Predsjedavajući Kluba poslanika Demokratskog narodnog saveza - DNS Borislav Bojić je tokom diskusije kazao da je dobro da se što detaljnije opiše pitanje samog postavljanja zastave.

Naveo je kako očekuje da su u sklopu rasprave o ovom pitanju definira pitanje simbola u sali Predstavničkog i Doma naroda PSBiH.

- Smatram da u ovoj sali treba da stoje zastave entiteta, odnosno zastave RS-a, Federacije BiH i Brčko distrikta BiH, kao što je to u drugim zemljama gdje su prisutne pokrajine, regije. To bi samo po sebi kazalo da je BiH sastavljena od dva entiteta i tri konstitutivna naroda i na adekvatan način predstavljena u Predstavničkom domu - kazao je Bojić.

Poslanik Salko Sokolović (Nezavisni blok) je, ispravljajući krivi navod poslanika Bojića koji je rekao da je BiH sastavljena od entiteta, kazao da je BiH jedinstven prostor, a unutar njega egzistiraju općine, kantoni i entiteti i to je na osnovu Dejtonskog mirovnog sporazuma Ustavom definirano.

- Prema tome, govoriti da je BiH neka zajednica ili da je sastavljena od entiteta mislim da nije potrebno. Treba poštovati ovu državu i naći rješenje za ovaj problem o kojem danas govorimo - kazao je Sokolović.

Poslanik Damir Arnaut (SBB BiH) je kazao da je, što se tiče prijedloga poslanika Bojića da se entitetske zastave izlože u sali Parlamentarne skupštine BiH, neophodno prvo pročitati tekst zakona kakav je sada, prije nego što se takve inicijative nude.

- Zakon o zastavi BiH trenutno propisuje obavezu isticanja  zastave BiH, između ostalog u zgradi Predsjedništva BiH, Vijeća ministara BiH, Parlamentarne skupštine BiH itd. i propisuje sve situacije gdje je isticanje zastave obavezno. Onda, vrlo jasno kaže, u svim slučajevima iz prethodnog stava, što uključuje ovu Parlamentarnu skupštinu, druge zastave iz BiH neće se isticati zajedno sa zastavom BiH - pojasnio je Arnaut.

Naveo je da je zakon vrlo jasno propisao da se u zgradama, između ostalog Parlamentarne skupštine BiH,  druge zastave iz BiH neće isticati zajedno sa zastavom BiH.

Poslanik Zaim Backović (BPS) je kazao da je zastava BiH oficijelni simbol države.

- To je nešto što predstavlja ovdje i van granica moje zemlje, simbol moje zemlje - naveo je Backović.

Poslanik Saša Magazinović (SDP BiH) je podsjetio kolege da na dnevnom redu imaju Prijedlog zakona o izmjeni i dopuni Zakona o zastavi BiH, koji se odnosi na dva segmenta - jedan je položaj zastave, a drugo su kaznene odredbe.

- Ukoliko kolega Bojić želi da se raspravlja i o drugim stvarima on može u svako doba predložiti zakon. Međutim, ovo o čemu on danas govori nije na dnevnom redu i nije dio ovog zakona - naveo je Magazinović.

Predsjedavajući Kluba poslanika SNSD-a Staša Košarac je kazao da neće odustati od toga da u zvaničnim institucijama BiH, kao što je sala Predstavničkog doma, Doma naroda i neke druge sale, pored zastave BiH budu i zastave RS-a, Federacije BiH, Distrikta Brčko.

- Mislim da time niko nikoga ne eliminiše, niko nikome ne vrijeđa bilo kakvu vrstu emocija. Mi hoćemo da ovdje budu vidljivi simboli RS i to će biti predmet svih naših budućih političkih rasprava - kazao je Košarac.

Poslanica Nermina Kapetanović (SDA) je kazala da „niko ne spočitava postojanje RS-a niti je to moguće, jer je to zagarantovano Dejtonskim sporazumom“.

- Manipulacija izrazima da je BiH zajednica država, kako tvrdi predsjednik RS Milorad Dodik vrlo često. Nije ona zajednica država. RS nije nikada bila država, niti će ikad biti država - istaknula je Kapetanović.

Dodala je da je dobra namjera poslanika Saše Magazinovića pretvorena opet u politikantstvo.

Nakon što je okončana rasprava o Prijedlogu zakona o izmjeni i dopuni Zakona o zastavi BiH, posanici razmatraju Izvještaj o radu Ureda za razmatranje žalbi BiH za 2017. godinu.

(FENA) E. F.

Vezane vijesti

Vlada FBiH donijela zaključak o usvajanju Strategije razvoja male privrede FBiH 2022-2027.

Vlada BPK odobrila sredstva za subvencioniranje ogrijeva penzionerima

Sjednica Vlade FBiH danas u Sarajevu

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo