Regija     | 07.07.2018. 11:12 |

Zvizdić: BiH želi jačati veze s NR Kinom i zemljama istočne i srednje Evrope

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 7. jula (FENA) - Predsjedavajući Vijeća ministara Bosne i Hercegovine Denis Zvizdić predvodi delegaciju Vijeća ministara BiH koja učestvuje na 7. Samitu 16 premijera zemalja centralne i istočne Evrope sa premijerom NR Kine (16+1), koji se danas održava u glavnom gradu Bugarske, Sofiji.

Zvizdić je učestvovao je na plenarnom sastanku šefova vlada zemalja učesnica Samita 16+1, gdje je u svom obraćanju zahvalio na inicijativi Narodne Republike Kine, koja je na taj način pokazala istrajnost i veliki angažman u pogledu jačanja veza i saradnje država, saopćeno je iz Vijeća ministara BiH.

- Naša prijateljska saradnja, kojom se spajaju dva kontinenta i koja obuhvata petinu svjetske populacije, odvija se u političkoj, kulturnoj, socijalnoj i privrednoj sferi, a Bosna i Hercegovina je izuzetno zainteresovana da nastavi sa daljim unapređenjem i jačanjem veza sa Narodnom Republikom Kinom i zemljama srednje i istočne Evrope. Stoga izražavam veliko zadovoljstvo što ova inicijativa nastavlja da se razvija i jača, te naglašavam posvećenost Bosne i Hercegovine daljoj sveukupnoj saradnji u okviru mehanizma 16+1. Sedmi samit predstavlja dokaz održivosti našeg partnerskog odnosa i siguran je put ka jačanju naših bilateralnih i privrednih odnosa - rekao je Zvizdić.

Ističe da je Bosna i Hercegovina zemlja čiji je glavni vanjskopolitički cilj dobijanje statusa kandidata za članstvo u Evropskoj uniji te s tim u vezi kontinuirano radi na ispunjenju uslova koje je pred nju stavila Evropska unija, te da u tom smislu nastavljamo s implementacijom brojnih reformskih mjera.

- Reforme koje provodimo su već rezultirale pozitivnim pomacima, od kojih posebno izdvajam rast GDP od 3 posto, te otvaranje novih skoro 50.000 radnih mjesta. Svi vitalni ekonomski pokazatelji u Bosni i Hercegovini, rast izvoza, rast industrijske proizvodnje, rast turizma su u porastu. Nadamo se da ćemo dobiti pozitivno mišljenje Evropske komisije za dobijanje statusa kandidata u prvoj polovini 2019.godine - rekao je Zvizdić.  

Predsjedavajući Vijeća ministara je posebno izrazio interesovanje za nastavak i intenziviranje ekonomske saradnje s Kinom. 

- U okviru procesa Jedan pojas – jedan put do sada smo potpisali veliki broj značajnih sporazuma i unaprijedili naše odnose. Otvorene su nove mogućnosti povezivanja poslovnih ljudi naših zemalja i potaknute su investicije, naročito u oblasti energetike i infrastrukture. Veoma sam ponosan da od maja ove godine kineski građani mogu putovati u Bosnu i Hercegovinu bez viza, čime je olakšano njihovo kretanje i što će sigurno doprinijeti povećanju broja turista i olakšati putovanja privrednika i investitora. Iz tog razloga veoma smo zainteresovani za uspostavljanje direktne avio linije Peking - Sarajevo - objasnio je. 

Zvizdić je naglasio da pored turizma, sektori energetike i transporta ostaju prioriteni sektori za BiH, jer su to nosioci najvećeg potencijala naše zemlje za domaća i strana ulaganja.

- Nastavak ovog procesa otvara mogućnosti za realizaciju mnogih projekata u Bosni i Hercegovini, u bliskoj budućnosti. Bosanskohercegovačke kompanije su i ove godine, po četvrti put  zaredom, nastupile na sajmu investicija i trgovine CHINA – CEEC EXPO 2018, koji je održan početkom juna 2018. u gradu Ningbo u Kini - podvukao je. 

Naglasio je da je Bosna i Hercegovina zaključila pregovore sa Kinom o saradnji u oblasti veterinarstva, što će omogućiti izlazak firmi na dva tržišta, te da današnje potpisivanje Sporazuma o saradnji u oblasti zdravlja životinja i karantinu između Narodne Republike Kine i Vijeća ministara Bosne i Hercegovine predstavlja važan korak ka tom cilju.

Podsjetio je da će na narednom Međunarodnom privrednom sajmu u Mostaru, u BiH, 2019. godine, NR Kina biti zemlja partner, te iskoristio priliku da pozove  prisutne da iduće godine dođu u Bosnu i Hercegovinu i učestvuju na ovom događaju.

Kazao je i da je prihvaćen datum da se od 5 - 8. novembra 2018. godine u Bosni i Hercegovini održi konferencija o inovacijama 16+1, te da je Bosna i Hercegovina posebno zainteresovana za organizaciju 4. Konferencije ministara transporta Kina i zemlje srednje i istočne Evrope u narednoj godini. 

Očekuje značajne rezultate i aktivnosti od ovog susreta na razini šefova vlada NR Kine i 16 zemalja Evrope u Sofiji, što će biti od velike važnosti za buduću saradnju i doprinijeti novim idejama osnaženja privrednih veza Evrope i Kine.

- U cilju što većih zajedničkih postignuća i uspjeha, Bosna i Hercegovina će pružiti punu podršku svim budućim aktivnostima u okviru mehanizma 16+1 i inicijative Pojas i put - zaključio je Zvizdić. 

(FENA) E. F.

Vezane vijesti

Zvizdić: Tužan sam zbog odlaska velikog čovjeka i književnika Abdulaha Sidrana

Zvizdić uputio božićnu čestitku

Zvizdić: Potrebni su nam politička stabilnost i posvećenost neophodnim ekonomskim reformama

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo