Svijet     | 04.07.2018. 10:37 |

Francuska vlada pozvala na smirenost nakon sukoba u Nantesu

FENA Internet

NANTES, 4. jula (FENA) - Francuska vlada u srijedu je pozvala na smirenost nakon što se policija tokom noći u zapadnom gradu Nantesu sukobila s demonstrantima koji su protestovali protiv pogibije mladog vozača što je pokušao zaobići kontrolni punkt, a  policajac je otvorio vatru na njega.

Mladić, u ranim dvadesetim godinama, udario je u policajca dok je pokušao da se odmakne od kontrolnog punkta, prisiljavajući drugog policajca da otvori vatru i fatalno ga rani, saopćio je policijski izvor. 

Demonstranti su palili automobile i bacali molotovljeve koktele na policajce, razbijali izloge prodavnica i podmetali požare u nekoliko zgrada širom Nantesa. Nemiri su okončani u ranim jutarnjim satima u srijedu nakon što je policija dobila pojačanja. 

- Apelujem na apsolutnu smirenost jer se vladavina zakona mora u potpunosti poštovati - izjavila je francuska ministrica pravde Nicole Belloubet u srijedu za RTL radio.

Policijsko čelništvo istražuje akciju policajca na kontrolnom punktu i njegovu odluku da koristi vatreno oružje, saopćio je policijski izvor, prenosi Reuters.

(FENA) M. L.

Vezane vijesti

Francuska i Njemačka zajedno će proizvoditi tenkove

Plenković: Rafalei će idućih 40-ak godina štititi hrvatsko nebo

Šečibović: Planirano izdvajanje više sredstava za Prokoško jezero (VIDEO)

Promo

Generalnoj direktorci kompanije m:tel Jeleni Trivan uručeno priznanje Zlatni grb grada Banjaluka

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu