Ekonomija     | 06.06.2018. 16:14 |

VTKBiH - Radionica o upravljanju lancima nabavke

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 6. juna (FENA) - Upravljanje lancima nabavke, bila je tema dvodnevne radionice koju je u Sarajevu  organizirao USAID Projekat razvoja radne snage i većeg pristupa tržištima (WHAM) u saradnji s Vanjskotrgovinskom komorom BiH i Privrednom komorom Federacije BiH.

U toku radionice predstavljeni su koncepti kao što su potražnje odnosno prognoze i naloga kupaca, planiranja proizvodnje i planiranja kupovine, kao i upravljanja zalihama. Pored toga predstavljena je politika organizacije koja definira načine na koje se ostvaruju poslovni ciljevi te interaktivni timski pristup razvoju politike lanca snabdjevanja. Naglašen je značaj tehnologije koja uključuje poslovne sisteme koji prikupljaju finansijske informacije te sisteme za prikupljanje i praćenje podataka (npr. bar kodovi).

Po završetku radionice danas su planirani individualni sastanci sa kompanijama, tokom kojih će konsultant dati specifične preporuke za svaku kompaniju pojedinačno u svjetlu trenutne politike, procesa, procedura, tehnologija i organizacije unutar kompanije.

Predavač na radionici je bio Martin Mirsky, renomirani stručnjak i konsultant iz Sjedinjenih Američkih Država sa više od trideset godina radnog iskustva u oblastima upravljanja i optimizacije lanaca nabavke u zemljama Evrope, Azije i Sjeverne Amerike.

Projekat razvoja radne snage i većeg pristupa tržištima (WHAM) je trogodišnji USAID-ov program koji ima za cilj povećanje broja radnih mjesta i nivoa prihoda kroz unapređenje trgovinske ekspanzije BiH u Evropsku uniju i regionalna tržišta. Takvo što namjerava se ostvariti prvenstveno putem programa dodjele bespovratnih sredstava domaćim malim i srednjim preduzećima te organizacijama koje predstavljaju preduzeća s izvoznim potencijalom u sektorima drvoprerade, metaloprerade i tekstila, obuće i kože, saopćeno je iz VTKBiH.

(FENA) J. Č.

Vezane vijesti

Edukacija političkih subjekata o elektronskoj prijavi političkih subjekata za učešće na izborima

Izvoz drvnog sektora BiH usporila ekonomska kriza u Njemačkoj

CIKBiH - Edukacija o godišnjim finansijskim izvještajima političkih stranaka

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo