Bosna i Hercegovina     | 29.05.2018. 15:29 |

Vijeće ministara BiH traži Informaciju Pregovaračkog tima za pitanje sukcesije

FENA Hana Imamović

SARAJEVO, 29. maja (FENA) - Informacija o aktivnostima u vezi sa zaštitom imovine i prava Bosne i Hercegovine u Republici Hrvatskoj skinuta je s dnevnog reda današnje sjednice Vijeća ministara BiH.

Potvrdio je to novinarima u Sarajevu, po okončanju sjednice ministri pravde i sigurnosti Josip Grubeša (HDZ) i Dragan Mektić (SDS). Mektić je kazao i da je ministrica odbrane Marina Pendeš (HDZ) zatražila da se prije rasprave o toj tački dnevnog reda zatraži mišljenje nadležne komisije o tom pitanju.

- Međutim, kasnije smo konstatirali da se ta komisija niti jednom nije sastala, ali smo ipak odlučili da od te komisije zatražimo šta su zaključili i da li su s nekim razgovarali i da se to mišljenje pribavi do naredne sjednice - pojasnio je Mektić, što je potvrdio i Grubeša.

Mektić smatra da je to reakcija nakon donošenja Zakona o upravljanju državnom imovinom u Republici Hrvatskoj kojim se otvara mogućnost da se pod koncesiju daje imovina za koju nisu riješeni imovinsko-pravni odnosi, kakvih BiH ima u Hrvatskoj, ali Mektić tvrdi da se ranije ništa nije radilo.

Grubeša je još dodao da je sat vremena uoči početka sjednice došla ta informacija koju je potpisao zamjenik ministra finansija Mirsad Žuga koji je ujedno i šef Pregovaračkog tima o pitanju sukcesije.

Ta informacija trebala bi predstaviti sve probleme koji se tiču potencijalnog problema o gubitku bh. imovine u Hrvatskoj, kaže ministar, te je ponovio da je do sada trebao zasjedati Pregovarački tim.

- Sve što je sadržano u informaciji tiče se posebne vrste prava i to je stvarno pravno i trebali bi relevantni stručnjaci iz tog područja da naprave analizu koja bi bila prezentirana Vijeću ministara - stav je Grubeše.

Dodo je da se nažalost to trebalo dogovori mnogo ranije budući da je Pregovarački tim formiran 2015. godine i od tada nije zasjedao, a događaju se i pojedinačna nastupanja u javnosti, ocjenjujući da nije dovoljno učinjeno iz BiH kako bi se ubrzao proces potpisivanja sporazuma između BiH i Hrvatske.

Smatra da bi trebala biti učinjena diplomatska ofanziva u Hrvatskoj te zatražen što veći broj susreta da bi se uvidjelo kako će se, ukoliko postoji dovoljna zainteresiranost za objekte u Hrvatskoj, pronaći stvarni vlasnici i vratiti te objekte njima u posjed.

Podsjetio je da je on razgovarao s nadležnima u Hrvatskoj, a jedno od ponuđenih rješenja je bilo davanje koncesije na određeni broj godina, a Grubeša je predložio 20 godina u jednom trenutku, ali to nije usvojeno.

- Hrvatskoj je sporno što je ta imovina na teritoriji Hrvatske, radi se uglavnom o objektima koji su na jadranskoj obali, a koji su devastirani i u ruševnom stanju i to im kvari turizam te su tražili rješenja za to pitanje - tvrdi Grubeša.

Na kraju je naglasio da je prvo potrebno definirati koja je to imovina, kome pripada i ko je potražuje te je potrebno usaglašenim glasom nastupiti prema Hrvatskoj.

Grubeša je napomenuo da u Srbiji postoji jednaka vrijednost imovine kao i u Hrvatskoj.

(FENA) J. Č.

Vezane vijesti

Vlada HNŽ-a usvojila Program rada za 2024. i imenovala ravnatelja ZZO-a HNŽ-a

Vlada BPK - Utvrđena konačna lista, pravo na stipendiju ostvario 161 student

Vijeće ministara BiH danas o Strategiji integriranog upravljanja granicom

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'