Svijet     | 29.05.2018. 09:50 |

Vozači kamiona u Brazilu nastavljaju štrajk

FENA Saopćenje

RIO DE JANEIRO, 29. maja (FENA) - Iako je brazilska vlada najavila smanjenje cijena dizela, većina vozača kamiona je odlučila nastaviti nacionalni štrajk koji je jučer ušao u osmi dan, javlja Xinhua.

Predsjednik Michel Temer je objavio snižavanje cijena i ukidanje jednog od nameta za gorivo, ali to nije bilo dovoljno da se prekine štrajk.

Vlada je uspostavila i minimalne cijene prijevoza. Također, pristali su da 30 posto špedicije koju provodi državna kompanija, ubuduće dobiju samostalni prijevoznici. Lideri nekoliko udruženja vozača kamiona su rekli da su postigli svoje ciljeve i da je potrebno prekinuti štrajk.

No, neki ističi da je loša komunikacija sa štrajkačima uzrok zbog kojeg još uvijek nisu deblokirane putne komunikacije, dok drugi tvrde da je smanjenje cijena dizela nedovoljno.

Industrijska federacija Brazila je saopćila da je zbog štrajka izgubila oko 20 miliona dolara samo tokom protekle sedmice. Štrajk je započeo prošle sedmice zbog visokih cijena goriva, posebno dizela koji je od prošle godine poskupio za 50 posto.

Temer je 2016. godine donio odluku kojom je omogućeno nacionalnoj naftnoj kompaniji da lakše povećava cijene. 

(FENA) B. D.

Vezane vijesti

Macron i Lula najavljuju plan ulaganja od milijardu eura za Amazon

Najmanje 23 poginulih u poplavama u Brazilu

Njemačke mašinovođe pokrenut će val štrajkova od četvrtka

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo