Bosna i Hercegovina     | 18.05.2018. 15:11 |

Čampara osudio sprečavanje smještanja migranta na human način (VIDEO)

FENA Hana Imamović

SARAJEVO, 18. maja (FENA) - Ministar unutrašnjih poslova Federacije Bosne i Hercegovine Aljoša Čampara (Stranka demokratske akcije - SDA) naglasio je danas da niko nema pravo na derogiranje državnih odluka uključujući i bilo koji kanton u Federaciji BiH.

On je na taj način komentirao odluku Ministarstva unutrašnjih poslova Hercegovačko-neretvanskog kantona kojom je zabranjen prolazak migrantima do centra u Salakovcu kod Mostara gdje su trebali biti smješteni nakon što su danima ranije bili u improviziranom šatorskom naselju u parku preko puta Vijećnice.

Podsjetio je i da su odluke u vezi s migrantima i azilom ustavne nadležnosti države BiH te je dodao da je Ministarstvo sigurnosti BiH na vrijeme obavijestilo nadležne institucije u HNK-a u vezi s ovim premještanjem migranata iz Sarajeva.

Očekuje da se Tužilaštvo BiH pozabavi ovim slučajem, ali i da se Državna agencija za istrage i zaštitu (SIPA) te Direkcija za koordinaciju policijskih tijela uključe kako bi se odluka Vijeća ministara provela.

- U protivnom to bi značilo da državne institucije ne funkcioniraju te da je propao ustavnopravni poredak u BiH, a ovo što je uradio komesar MUP-a HNK bez zakonskog ovlaštenja morat će snositi konsekvence posebno jer se radi o migrantima i ljudima koji su u teškoj situaciji - istaknuo je Čampara.

Čamparu zabrinjava i činjenica da su nadležni u policiji u Konjicu postupili po "nelegalnoj naredbi" komesara MUP-a HNK te i oni trebaju snositi istu vrstu odgovornosti, ocjenjujući da se ovdje radi i o podrivanju državnih interesa te zloupotrebi položaja i ovlasti.

- Iza svega stoji politika jer ne mogu vjerovati da je ovo neko mogao uraditi, svojevoljno zaustaviti konvoj u nadležnosti Vijeća ministara te spriječiti da se migranti na human način smjeste u prostorije i to zaslužuje svaku vrstu osude - zaključio je ministar Čampara.

Pogledajte http://www.fena.ba/video/1762

Preuzmite https://drive.google.com/drive/folders/18KpF5wlYNfeYzjcaERDm5yAeA76KzSWe?usp=sharing

(FENA) H. D.

Vezane vijesti

Više od 4.600 tražitelja azila stiglo u Britaniju u ovoj godini, novi problem za Sunaka

Rekordan broj tražilaca azila stigao u Britaniju

Više od 63.000 ljudi umrlo ili nestalo tokom migracija u posljednjoj deceniji

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo