Bosna i Hercegovina     | 07.05.2018. 16:12 |

RCC -Implementacija višegodišnjeg akcionog plana za Regionalni ekonomski prostor

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 7. maja (FENA) - Predstavnici šest ekonomija zapadnog Balkana okupljeni na sastanku Zajedničke radne grupe za uzajamno priznavanje stručnih kvalifikacija, održanom danas u sjedištu Vijeća za regionalnu saradnju (RCC) u Sarajevu, potvrdili su preporuku za otpočinjanje pregovora o sporazumu o uzajamnom priznavanju stručnih kvalifikacija.

Preporuka Zajedničke radne grupe za uzajamno priznavanje stručnih kvalifikacija upućena je vladama šest ekonomija zapadnog Balkana da otpočnu pregovore o sporazumu o uzajamnom priznavanju stručnih kvalifikacija doktora medicine, stomatologa, arhitekata i inženjera građevinarstva.

- Krajnji cilj preporučenih pregovora je da se zaključi sporazum o međusobnom priznavanju stručnih kvalifikacija između šest ekonomija kojim bi se uspostavila zajednička pravila za pojednostavljeno priznavanje stručnih kvalifikacija podnosilaca zahtjeva koji su te kvalifikacije stekli u jednoj od obuhvaćenih ekonomija, čime bi se tim osobama omogućio pristup i bavljenje danom profesijom u nekoj drugoj ekonomiji - objasnila je viši stručnjak za pitanja politika obrazovanja, nauke i zapošljavanja Vanja Ivošević, koja u radnoj grupi predstavlja Vijeće za regionalnu saradnju.

Preporukom se predviđa da vlade učesnice imenuju pregovaračke timove kao i glavnog pregovarača i zamjenika glavnog pregovarača s ciljem da se taj proces završi zaključivanjem sporazuma do kraja 2019. godine.

- Ovo je jedan od zahtjeva agende o mobilnosti u sklopu višegodišnjeg akcionog plana za Regionalni ekonomski prostor (MAP REA) za zapadni Balkan kojeg su odobrili premijeri iz regiona na samitu u Trstu prošlog jula. Tim se planom, između ostalog, previđa i otklanjanje prepreka mobilnosti stručnjaka putem regionalnih sporazuma o uzajamnom priznavanju stručnih kvalifikacija u sektorima od zajedničkog interesa - rečeno je.

Stručne kvalifikacije definirane su kao kvalifikacije koje se potvrđuju dokazom o formalnoj osposobljenosti, potvrdom kompetentnosti koju izdaje nadležno tijelo na osnovu zakonskih, podzakonskih i upravnih akata, u skladu s definicijom stručnih kvalifikacija sadržanom u evropskoj Direktivi o stručnim kvalifikacijama.

Zajednička radna grupa za uzajamno priznavanje stručnih kvalifikacija je, osim toga, preporučila i da se uspostavi baza podataka o mobilnosti stručnih osoba koje bi bile kompatibilne sa istoimenom bazom na nivou Evropske unije, razvijenom u skladu s evropskom Direktivom o priznavanju stručnih kvalifikacija, i u sklopu danog dokumenta dala preporuke vladama vezano za uspostavljanje ove baze podataka. 

Zajednička radna grupa za uzajamno priznavanje stručnih kvalifikacija uspostavljena je u julu 2015. godine pod pokroviteljstvom Vijeća za regionalnu saradnju, u skladu s ciljevima i prioritetima utvrđenim strategijom Jugoistočna Evropa 2020 (JIE 2020), koju zajednički predvode Vijeće i koordinatori dimenzije te strategije, odnosno Centralnoevropski sporazum o slobodnoj trgovini (CEFTA) i Inicijativa za reformu obrazovanja u jugoistočnoj Evropi (ERISEE).

- Mandat te radne grupe potvrđen je i u agendi o mobilnosti u sklopu višegodišnjeg akcionog plana za Regionalni ekonomski prostor za zapadni Balkan kojeg su odobrili premijeri iz regiona na samitu u Trstu prošlog jula - saopćio je Sekretarijat Vijeća za regionalnu saradnju.

(FENA) D. V.

Vezane vijesti

Predstavnice civilnih organizacija Ukrajine doputovale u BiH kako bi se uputile u proces traženja nestalih

Dani otvorenih vrata za dodjelu grant sredstava za institucije, organizacije i pojedince

Gitman: Rusija sve više zasijava političke podjele na Zapadnom Balkanu

Promo

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu

M:tel: Aktivirajte m:tel uslugu i uzmite 5 GB mobilnog interneta