Bosna i Hercegovina     | 24.04.2018. 12:53 |

Lepir: U 'slučaju David Dragičević' neprimjeren pritisak na tužilaštvo

FENA Saopćenje

BANJA LUKA, 24. aprila (FENA) – Organizovanje javnog skupa pred zgradom Okružnog javnog tužilaštva Banja Luka, te prozivanje i vrijeđanje onih koji rade na predmetu Davida Dragičevića su kontraproduktivne mjere i pritisak koji je neprimjeren i može samo naškoditi istrazi, upozorenje je danas iz tog tužilaštva.

Još jednom mole građane, da imaju povjerenja u svoje institucije te strpljenja, jer će tužilaštvo, nakon što provede sve planirane radnje i provjere u toj istrazi donijeti, kako su saopćili, konačnu odluku i o njoj svakako obavijestiti javnost.

Povodom, kako dodaju u saopćenju koje je potpisao glavni tužilac Želimir Lepir, sve učestalijih pritisaka i kritika na rad Okružnog javnog tužilaštva Banja Luka vezano za istražne radnje koje se u tom tužilaštvu provode u vezi sa smrti Davida Dragičevića iz Banje Luke, a radi objektivnog informisanja javnosti i zaštite istrage i ljudi, koji danonoćno rade na tom predmetu, podsjećaju da im je MUPRS-a, 29. marta, dostavio izvještaj o smrti Dragičevića.

- Tužilaštvo intenzivno nastavlja rad na ovom predmetu tako da, zaključno sa današnjim danom, nije protekao niti jedan dan, a da u ovom predmetu nije preduzeta neka istražna radnja. Radu na ovom predmetu Okružno javno tužilaštvo Banja Luka je posvećeno u cijelosti, tako da osim postupajućeg tužioca koji je neposredno zadužen sa predmetom u radu učestvuje tim tužilaca, navodi se u saopćenju.

Radi kontrole rada i nadzora u tom predmetu uključeno je, navode, i Republičko javno tužilaštvo, koje ostvaruje uvid i neposredno učešće u izvođenju svake pojedinačne istražne radnje.

- Ovim želimo osigurati da u navedenom predmetu nema, niti smije biti bilo šta prikriveno, te da je svaka istražna radnja preduzeta na zakonit način. Od momenta kada je tužilaštvo zaprimilo predmet od MUP-a RS pa do danas, preduzet je veliki broj istražnih radnji i to: saslušan je i poligrafski ispitan veliki broj svjedoka, obavljeni su uviđaji i obdukcije, pribavljeni i pregledani snimci brojnih nadzornih kamera u gradu, izvršena ili su u toku brojna vještačenja…U nastavku predstoji saslušanje još svjedoka za koje se vjeruje da imaju saznanja o zbivanjima kritične noći i kretanju Davida Dragičevića, kao i pribavljanje i drugih dokaza – stoji u saopćenju.

Glavni okružni javni tužilac je zamolio, prije svega porodicu Davida Dragičevića, s kojom je do sada imao više susreta, kao i s njihovim punomoćnicima i korektnu saradnju, ali i javnost Republike Srpske, da shvate i prihvate da tužilaštvo svim svojim raspoloživim kapacitetima, radi i provodi istražne radnje u ovom predmetu, riješeno da dođe do rezultata o smrti Davida Dragičevića.

Ukazao je i da je istraga “tajni dio krivičnog postupka tokom koga se ne mogu saopćavati detalji i otkrivati dokazi, jer bi to za tu istragu bilo pogubno”.

- Na svaki javni nastup, miting, radio ili televizijsku emisiju tužilaštvo ne može odgovarati, jer se u njima traže detalji, koji naprosto moraju ostati u koricama predmeta, sve do konačnog njegovog okončanja - ukazuje Lepir i dodaje da postupajući tužilac Dalibor Vrećo, kao čovjek i profesionalac, na ovom predmetu radi predano, te da mu se još nije dogodio dan u kome nije ništa uradio u ovom predmetu, a da ga na „zub javnosti“, bez ikakvog osnova i povoda za to, stavljaju porodica Davida Dragičevići i neki mediji Republike Srpske.

- Prosto je nevjerovatno da se javnoj kritici izlaže, neko ko danonoćno i predano radi na predmetu i to ne sam, nego sa drugim tužiocima i pod nadzorom Glavnog okružnog javnog tužioca i Republičkog javnog tužilaštva RS. Stvara se medijska slika u kojoj, ni policija, pa ni tužilaštvo ne žele da otkriju krivca za smrt Davida Dragičevića, što naprosto nije tačno. Sve što se radi, a urađeno je puno do sada, usmjereno je upravo u tom pravcu i niko od nas ne bi bio sretniji da cijela istina izađe na svjetlo dana. Mi smo, između ostalog i ljudi i roditelji, pa rezultat priželjkujemo ne samo kao profesionalci – naveo je Lepir.

Odlukom Ministra unutrašnjih poslova RS-a, rad na tom predmetu, s tužilaštvom, će nastaviti Uprava kriminalističke policije RS, umjesto Uprave za teški i organizovani kriminal koja je radila do sada.

- Javnost mora i treba da zna da ovo nije neka nova istraga, nego ona ista istraga koju provodi Okružno javno tužilaštvo Banja Luka sa novim pomoćnikom Upravom kriminalističke policije RS - navodi se u saopćenju. 

(FENA) J. Č.

Vezane vijesti

Prijedlog pritvora za tri osobe u predmetu kodnog naziva "Spartacus"

Nizozemsko tužilaštvo kaznilo četiri kompanije koje su pomogle Rusiji u gradnji Krimskog mosta

Šest sindikalnih organizacija danas izlazi na ulice Banje Luke, traže veće plate

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo