Politika

Čubrilović: Jasenovac - opomena da se strašni zločini nikada ne ponove

Saopćenje

BANJA LUKA, 14. aprila (FENA) - Predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske (RS) Nedeljko Čubrilović smatra da podsjećanje na zločine u Jasenovcu, kao i u svim drugim nacističkim logorima, jedini način da se spriječi brisanje i revidiranje istorije o stradanju miliona ljudi, čiji jedini grijeh je bio što su rođeni kao pripadnici, za naciste, „prokazanog“ naroda. 

Uoči obilježavanja proboja posljednjih logoraša iz najvećeg logora za Srbe, Jevreje i Rome u Nezavisnoj Državi Hrvatskoj, rekao je da je stalno sjećanje na mračni period istorije naroda na ovim prostorima opomena i jedini način da se zlo nikada i nikome više ne ponovi. 

Čubrilović je u izjavi dostavljenoj medijima posjetio da je Narodna skupština RS-a još u oktobru 2015. godine usvojila „Deklaraciju o genocidu Nezavisne Države Hrvatske nad Srbima, Jevrejima i Romima tokom Drugog svjetskog rata i izrazio žaljenje što Parlamentarna skupština BiH, na sjednici održanoj krajem marta, nije smogla snage da podrži tekst te Dekleracije“.

Sadržaj dostupan isključivo pretplatnicima FENA servisa. Za više informacija o načinu i uslovima korištenja servisa kontaktirajte marketing@fena.gov.ba.