Bosna i Hercegovina     | 28.03.2018. 14:38 |

Gratz uputio u proceduru zakon o komori arhitekata i inženjera u građevinarstvu

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 28. marta (GENA) - Federalni zastupnik Dennis Gratz danas je u parlamentarnu proceduru uputio Zakon o komori arhitekata i komorama inženjera u građevinarstvu i prostornom uređenju.

Poručio je da je ta inicijativa ujedno i poruka s ciljem uvođenja reda i odgovornosti na polju arhitekture i građevinarstva, te konačne zaštite profesionalaca u struci koji svoj posao obavljaju kvalitetno i odgovorno. 

- Ovim zakonom ćemo konačno urediti njihov rad, otvoriti prostor za osiguranje kvalitete pružene usluge u poslovima projektovanja, revizije projekta i stručnog nadzora nad građenjem, održavanja građevine, disciplinska odgovornost ovlaštenog arhitekta, inženjera, voditelja građenja i voditelja radova u svojstvu odgovornih osoba - kazao je Gratz.

Dodao je da je izradu tog zakona pokrenuo u vrijeme kada se u Sarajevu dogodilo nekoliko nesreća prilikom izvođenja radova, a niko kasnije nije istraživao i učestvovao u informisanju javnosti o utvrđivanju odgovornosti. 

- Komore će biti nezavisne i samostalne u svom radu, te će svoje finansiranje osigurati od članarina i procesa certifikacije, po sličnom modelu koji regulira advokatsku profesiju, s tim da će u ovom modelu biti i značajnih elemenata predavanja javnih ovlaštenja - naveo je Gratz.

Najavio da će tražiti da prijedlog bude razmatran do kraja ovog mandata Parlamenta Federacije, a ukoliko to ne bude slučaj - sa predstavnicima stručne javnosti će insistirati da taj prijedlog bude uvršten u plan rada Vlade za 2019., saopćeno je iz Naše stranke.  

(FENA) M. B.

Vezane vijesti

Nastavak pozitivnih trendova u građevinskom sektoru Bosne i Hercegovine

Donji dom španskog parlamenta usvojio sporni zakon o amnestiji za katalonsle separatiste

Grčka usvojila zakon o stranim univerzitetima, spriječeni protesti studenata

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo