Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-parts-new/sql.php on line 166

Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-parts-new/sql.php on line 166
Fena.ba | Najnovije vijesti iz BiH, regiona i svijeta
Svijet     | 25.03.2018. 12:04 |

Kineski vojni manevri u Južnom kineskom moru izazvali tenzije

FENA Internet

PEKING, 25. marta (FENA) – Zračne snage kineske vojske održale su još jednu vježbu u Južnom kineskom moru i zapadnom Pacifiku u spornom graničnom području, prenosi Reuters.

Kineske letjelice su prošle između južnih japanskih otoka, a komanda je saopćila da se „radi o vježbama koje su najbolja priprema za rat i borbu“.

Kina je pokrenula veliku modernizacju armije pod nadzorom predsjednika Xi Jinpinga koji traži jačanje mornarice i avijacije.

Kina poručuje da nema neprijateljske namjere, ali vježbe u području Južnog kineskog mora na koje mnoge zemlje polažu pravo korištenja, kao i oko Tajvana izazvale su pažnju regije i Sjedinjenih Država.

Zvanični Peking nije saopćio kada su vježbe provedene, no u petak su i američke snage vršile manevre u regiji. Američki razarač je došao samo na 12 nautičkih milja od vještačkih otoka koje je Kina napravila u Južnom kineskom moru izazivajući tenzije zbog ugrožavanja slobode plovnih puteva.

(FENA) B. D.

Vezane vijesti

Kina i Indonezija pozvali na hitan i trajan prekid vatre u Gazi

Ministri odbrane SAD-a i Kine održali prve razgovore u 18 mjeseci

Xi: Moramo posmatrati i razvijati bilateralne odnose na svestran način

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'