Regija     | 13.03.2018. 18:54 |

Erjavec obećao potporu Slovenije za članstvo Kosova u Interpolu

FENA Agencije

BEOGRAD, 13. ožujka (FENA) - Slovenija je spremna pomoći Kosovu da postane članicom međunarodne policijske organizacije Interpol, izjavio je u utorak u Prištini slovenski šef diplomacije Karl Erjavec, prenosi Radio-televizija Srbije (RTS).

Erjavec, koji boravi u službenom posjetu Kosovu, na tiskovnoj konferenciji s kosovskim kolegom Badxetom Pacolijem rekao je i da službena Ljubljana ne može utjecati na zemlje članice EU koje još nisu priznale neovisnost Kosova.

"Što se tiče Interpola, Slovenija je uvijek podržavala članstvo (Kosova). No, što se tiče pet zemalja, to su unutarnja pitanja država, a mi se ne miješamo u unutarnje poslove", rekao je Erjavec nakon razgovora s Pacolijem.

Slovenski šef diplomacije poručio je da treba nastaviti dijalog Beograda i Prištine.

Kako iz Prištine javlja RTS, kosovski ministar vanjskih poslova nazvao je razgovor s Erjavecom "konstruktivnim" i potvrdio da je potporu slovenskog šefa diplomacije "za članstvo u međunarodnim organizacijama".

"Dobili smo podršku da nam Slovenija pomogne za članstvo u Interpolu i UNESCO-u. Opcije suradnje ostaju otvorene. Smatramo da je Slovenija bila i ostat će važan partner", istakao je Pacoli, navodeći da je Slovenija na prvom mjestu među stranim investitorima na Kosovu, prenosi Hina.

Kosovski premijer Ramuš Haradinaj pozvao je nedavno EU da pronađe način da pet njezinih članica ubuduće "ne blokira europsku perspektivu Kosova" što bi, po njegovom uvjerenju, olakšalo i Beogradu da normalizira odnos sa Prištinom.

Kosovo je neovisnost jednostrano proglasilo 2008. godine, što je do sada priznalo nešto više od 100 zemalja, ali ne i dvije države među vodećim svjetskim velesilama - Rusija i Kina, te Indija i Brazil, ali i pet članica EU-a - Španjolska, Rumunjska, Cipar, Grčka i Slovačka.

Službeni Beograd, pozivajući se na suverenitet i integritet Srbije zajamčen međunarodnim dokumentima, te Rezolucijom 1244 UN, nastoji spriječiti prijem Kosova u međunarodne organizacije, a poglavito onemogućiti članstvo u UN-u.

(FENA) N. M.

Vezane vijesti

Zamjenik direktora kosovske policije Dejan Janković pušten iz srbijanskog pritvora

Kurti: Četvorica policajca puštena na slobodu, Janković u pritvoru u Srbiji

Golob vjeruje da će Plenković formirati novu hrvatsku vladu

Promo

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana