Bosna i Hercegovina

Norveška intenzivira pomoć za države zapadnog Balkana

Tekst: Sanda Hrkić

SARAJEVO, 9.marta (FENA) - Norveška vlada namjerava intenzivirati pomoć državama zapadnog Balkana te biti što više prisutna u regiji.

Ministarstvo vanjskih poslova Norveške na svojoj stranici objavilo je poziv za prijavu projekata u okviru donatorskog programa za države zapadnog Balkana. Cilj te norveške razvojne pomoći je stabilizacija i boljitak pravnog sistema te stabilnost regije.

Postoje četiri prioriteta za države zapadnog Balkana. Odnose se na uži regionalni rad, uključujući i države koje su već EU članice, implementaciju pravnog sistema, socio-ekonomski razvoj kroz ekonomsko povećanje i konkurentnost, povećanje kapaciteta u oblasti  okoliša/klime/energije s fokusom na socijalno-ekonomski boljitak nacionalnih manjina, te dobro upravljanje kroz pomoć i razvoj zakona prava, reforme sektora odbrane, civilnog društva i medija, borbu protiv organiziranog kriminala i korupcije. 

Posebno će se podržavati žene, djeca, mladi te nacionalne manjine. Aplikanti u BiH mogu biti javne institucije, nevladine organizacije i internacionalne nevladine organizacije.

Ambasador BiH u Norveškoj Nedim Makarević kaže Feni da su prioriteti u BiH projekti koji se odnose na mir i pomirenje, ekonomski rast, inovacije i kreiranje radnih mjesta, jačanje pravnog sistema kroz jačanje kapaciteta sudova, zatvora i borbu protiv organiziranog kriminala i korupcije. Ističe da je za projekte iz Bosne i Hercegovine namijenjeno oko 60 miliona norveških kruna.

Precizira da je krajnji rok za podnošenje prijava 17. april ove godine, a budžet pojedinih projekata nije strogo definiran te je za detaljnije informacije i projektne aplikacije dostupna web adresa projects.sarajevo@mfa.no.

Iz Ambasade Norveške u BiH ranije je saopćeno da ta država skoro udvostručuje razvojnu pomoć za Zapadni Balkan (od 175 miliona norveških kruna u 2017. godini povećava na 319 miliona u 2018. godini), a norveška sredstva iz ovog poziva dostupna su za Albaniju, Bosnu i Hercegovinu, Kosovo, Makedoniju, Crnu Goru i Srbiju.

(FENA) D.J.