Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-parts-new/sql.php on line 166

Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-parts-new/sql.php on line 166
Fena.ba | Najnovije vijesti iz BiH, regiona i svijeta
Ekonomija     | 07.03.2018. 12:26 |

Bevanda: Ne smiju biti ugroženi milijunski projekti KfW-a

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 7. marta (FENA) - Ministarstvo financija i trezora Bosne i Hercegovine učinit će sve da ne dođe do gubitka sredstava, ugrožavanja strateških projekata niti narušavanja dugogodišnje suradnje s njemačkom Vladom i njemačkom Razvojnom bankom KfW, izjavio je danas zamjenik predsjedatelja Vijeća ministara BiH i ministar financija i trezora Vjekoslav Bevanda. 

S tim ciljem ministar je danas organizirao sastanak s direktorom njemačke Razvojne banke KfW u BiH Matthiasom Shmidt-Rosenom kako bi otklonili probleme i spriječili obustavu milijunskih projekata u BiH koje financira njemačka Vlada.

Bevanda je naglasio da je suradnja Ministarstva financija i trezora BiH s KfW-om i njemačkom Vladom dugogodišnja, izuzetno značajna i uspješna jer se trenutno realizira osam projekata ukupne vrijednosti 336 milijuna eura.

Uvidom u projekte koji se dogovaraju i nadziru kroz Sektor za odnose s financijskim institucijama Ministarstva financija i trezora BiH, te kroz kontakte s KfW-om, uočen je problem otkazivanja milijunskih projekata i gubitka odobrenih sredstava.

Bevanda i rukovodstvo KfW-a informirani su o tome da je Javno preduzeće "Elektroprivreda BiH" odlučilo da odustane od projekta izgradnje Hidroelektrane (HE) "Salakovac" koji je već dogovoren uz predviđena kreditna sredstva od 45 milijuna eura i grantom od milijun eura.

Na sastanku je istaknuto da je obnova HE "Salakovac" predviđena međudržavnim sporazumima zaključenim 2011. i 2012. godine za program "Razvoj hidroenergije", a obveze iz ovih sporazuma ističu krajem 2019. godine.

Ukoliko do tada ne bude potpisan sporazum o zajmu, BiH će izgubiti milijunska sredstva.

Ministar Bevanda je istakao da su ovo više nego jaki razlozi da se organizira sastanak s predstavnicima Vlade Federacije BiH, Elektroprivrede BiH i Kfw-a kako bi pronašli rješenja kroz zamjenske projekte ili nastavkom postojećih.

Na sastanku je zaključeno da će predstavnici Vlade Federacije BiH (FBiH)i "Elektroprivrede BiH" nastaviti pregovore s KfW-om s ciljem postizanja najboljeg rješenja. 

Današnjem sastanku nazočili su direktor KfW-a za jugoistočnu Europu i Tursku Christoph Tiskens, projektni menadžer za energetski sektor Nico Schützhofer, zamjenik ministra financija i trezora BiH Mirsad Žuga, ministrica financija FBiH Jelka Milićević, ministar energetike, rudarstva i industrije Nermin Džindić, direktor "Elektroprivrede BiH" Bajazit Jašarević te predstavnici Veleposlanstva Njemačke u BiH, saopćeno je iz Ministarstva financija i trezora BiH.

(FENA) B. D.

Vezane vijesti

Ministarstvo finansija i trezora BiH demantiralo navode IDDEEA-e o nedostatku budžetskih sredstava

Hasanović na Rose-Roth seminaru: Izgraditi temelj stabilnosti koji pokreće ekonomski rast

Ministar Amidžić s predstavnicima Misije MMF-a o finansijskoj situaciji u BiH

Promo

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana