Svijet     | 03.03.2018. 13:21 |

Putin traži od Washingtona čvrste dokaze o ruskom mješanju u američke izbore

FENA Internet

MOSKVA, 3. marta (FENA) - Ruski predsjednik Vladimir Putin poručio je Washingtonu da mu pošalje čvrste dokaze da su se ruski državljani mješali u američke izbore, ismijavajući američke optužbe kao "galamu i histeriju u američkom Kongresu". 

Ured specijalnog istražitelja američkog ministarstva pravde Roberta Muellera optužio je 13 Rusa i tri ruske firme u prošlom mjesecu za uplitanje u američke predsjedničke izbore  2016., i kako je naziva, urotu kako bi se pomoglo Donaldu Trumpu i naškodilo Hillary Clinton.

- Moram prvo vidjeti šta su oni učinili. Dajte nam materijale, dajte nam informacije - izjavio je Putin u intervjuu za NBC TV emitovanom u petak navečer, sudeći po engleskom prevodu njegovih riječi. 

- Mi ne možemo reagovati ako oni nisu prekršili ruske zakone - izjavio je Putin  voditeljici NBC-ja Megan Kelly nakon što ga je upitala da li će Moskva poduzeti akciju protriv navedenih pojedinaca.

Kelly je navela neke od optužbi o ruskom uplitanju koje su iznijeli Muellerov ured i ostali američki zvaničnici, uključujući i one za širenje lažnih informacija putem interneta.

- Uz dužno poštovanje prema vama lično, uz dužno poštovanje Kongresa, morate imati ljude s pravnim diplomama koji su 100 posto sigurni u ono što rade - izjavio je Putin, smiješeći se. 

Kazao je da bi američke vlasti trebale poslati zvanični zahtijev ruskom državnom tužiocu.

- To se mora realizirati putem zvaničnih kanala, ne putem štampe ili galame i histerije u Kongresu Sjedinjenih Država - izjavio je Putin.

Intervju je uslijedio dan nakon što je Putin objavio brojna nova nuklearna oružja, u jednom od svojih naratobornijih govora u posljednjim godinama, rekavši da ona mogu pogoditi gotovo svaku metu u svijetu i izbjeći američki raketni štit.

Putin se natječe na predsjedničkim izborima 18. marta na kojima se očekuje njegova lagana pobjeda prenosi Reuters.

 

(FENA) D. V.

Vezane vijesti

Austin poručio Gallantu: U Gazi broj civilnih žrtava 'previsok', a humanitarna pomoć 'preniska'

Netanyahu otkazao posjetu izraelske delegacije Washingtonu

Washington ima obavještajne podatke koji potvrđuju podgovornost Islamske države za napad u Rusiji

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo