Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-parts-new/sql.php on line 166

Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-parts-new/sql.php on line 166
Fena.ba | Najnovije vijesti iz BiH, regiona i svijeta
Svijet     | 21.02.2018. 20:08 |

Vatrogasci u EU će biti plaćeni i kada su kod kuće u pripravnosti

FENA Internet

LUXEMBOURG, 21. februara (FENA) - Vatrgoasci u Evropskoj uniji će ubuduće, po svemu sudeći, biti plaćeni i za vrijeme kada su u pripravnosti kod kuće, prenosi BBC. Naime, Evropski sud pravde je presudio u slučaju belgijskog vatrogasca koji je tražio da bude plaćen i u period kada je kući ali ima obavezu da se odazove na poziv, u njegovu korist.

Vatrogasac dobrovoljac Rudy Matzak je dobio dozvolu da bude kući dok je u pripravnosti, ali mora biti spreman za reakciju u roku od osam minuta. Evropski sud je odlučio da se u tom slučaju radi o radnoj obavezi, odnosno radnom vremenu za koje mora biti plaćen. Presuda bi mogla biti važna i za druga slična zanimanja.

Sud smatra da je Matzak, faktički „na poslu“ jer je vrijeme reakcije prekratko da bi se mogao „posvetti ličnim i društvenim interesima“. Zaključeno je da se on ne samo mora javiti na poziv nego mora  otići na mjesto požara, što znači da se od njega zahtjeva „fizičko prisustvo“, a ne samo javljanje ili mogućnos t kontakta. Slučaj je prvi put došao na sud 2009. godine, a na ECJ je došao 2015. godine.

(FENA) M. B.

Vezane vijesti

Ruski vojni sud osudio čovjeka na 14 godina zatvora zbog saradnje s Ukrajinom

Turković oglašen krivim za razbojništvo i osuđen na pet godina zatvora

Britanski Visoki sud odlučuje sutra o Assangeovoj sudbini

Promo

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana