Bosna i Hercegovina     | 29.09.2022. 13:23 |

Predstavljen projekt 'Jednake šanse za zapošljavanje i dostojanstvo na radu LGBTIQ osoba u BiH'

FENA Vanja Tolj, Foto: Vanja Tolj

SARAJEVO, 29. septembra (FENA) - Helsinški odbor za ljudska prava iz Bijeljine i Asocijacija za demokratske inicijative iz Sarajeva danas su predstavili projekt “Jednake šanse za zapošljavanje i dostojanstvo na radu LGBTIQ osoba u BiH”, koji realizuju uz podršku USAID/INSPIRE programa.

Cilj ovog projekta je da doprinese suzbijanju diskriminacije nad LGBTIQ osobama u BiH kroz jačanje kapaciteta nadležnih institucija i sindikata i poslodavaca da kreiraju efikasne mehanizme zaštite LGBTIQ zajednice u radnom okruženju.

Ovom prilikom predstavljeni su rezultati istraživanja o navedenim oblicima diskriminacije, te najavljeni programi jačanja kapaciteta organizacija civilnog društva, sindikata, udruženja poslodavaca, ministarstava rada i drugih pojedinaca da zajednički kreiraju inicijative usmjerene ka poboljšanju položaja LGBTIQ osoba u ovoj oblasti.

Zagovaračke aktivnosti koje će u ovom pogledu biti provedene odnose se i na usklađivanje Zakona o radu FBiH, RS i Brčko Distrikta BiH sa Zakonom o zabrani diskriminacije, zatim jačanje kapaciteta sindikata za pružanje pravne pomoći u ovim slučajeva i jačanje kapaciteta poslodavaca da kreiraju podsticajno radno okruženje jednako za sve radnike i radnice, bez bilo kakvog oblika diskriminacije.

Projekt će trajati do maja 2023. godine.

(FENA) M. L.

Vezane vijesti

Usvajanje LGBTI Akcionog plana važan iskorak, nužna njegova efikasna primjena

Druga bh. povorka ponosa 23. augusta u Sarajevu

Predstavljeni rezultati monitoriga medijskog izvještavanja o LGBTIQ temama

Promo

ASA Banka predstavlja stambeni kredit uz fleksibilnu otplatu: Ratu skroji kako ti stoji!

M:tel: Svjetski dan telekomunikacija i informacijsko društva - Digitalne inovacije za održivi razvoj

MTEL: Panel-diskusija u okviru kampanje 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu' u Tuzli