Bosna i Hercegovina     | 29.06.2020. 12:37 |

Druga bh. povorka ponosa 23. augusta u Sarajevu

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 29. juna (FENA) - Druga Bosanskohercegovačka povorka ponosa bit će održana 23. augusta u Sarajevu s  ciljem da se doprinese boljem položaju lezbejki, gejeva, biseksualnih, trans, interspolnih i kvir osoba u društvu, saopćili su organizatori.

Iako su suočeni sa epidemiološkom situacijom uzrokovanom virusom korona, LGBTIQ zajednica poručuje da zna kako je to svakodnevno živjeti u izolaciji i strahu od potencijalnih napadača.

Zato će koristeći pravo na javno okupljanje koje im je Ustavom zagarantovano i organizirati povorku jer ne mogu čekati i trpiti sporost sistemskih promjena. 

Nastojat će reagovati na tešku ekonomsku i socijalnu situacija koja je dodatno pogoršana aktuelnom pandemijom, nezaposlenošću, korupcijom, odlaskom mladih iz države i drugim problemima koji utiču na njihove živote. 

Među njima izdvajaju one da "u BiH ne postoje sigurni javni prostori za LGBTIQ osobe", te se suočavaju sa homofobijom odlaskom u javne institucije, kafiće, restorane, pozorišta, kina ili bilo koje drugo javno mjesto. 

 

(FENA) F. F.

Vezane vijesti

Mladić bh. porijekla među uhapšenima zbog planiranja napada na bečku Paradu ponosa

Predstavljen projekt 'Jednake šanse za zapošljavanje i dostojanstvo na radu LGBTIQ osoba u BiH'

Usvajanje LGBTI Akcionog plana važan iskorak, nužna njegova efikasna primjena

Promo

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana