Bosna i Hercegovina     | 28.11.2019. 12:33 |

Predstavljeni rezultati monitoriga medijskog izvještavanja o LGBTIQ temama

FENA Nermina Omerbegović

SARAJEVO, 28. novembra (FENA) - Rezultati monitoringa medijskih sadržaja koji se tiču LGBTIQ populacije, predstavljeni su danas na radionici u Sarajevu o temi "Medijsko izvještavanje o LGBTIQ temama".

Prema monitoringu, zabilježena je 631 pozitivno vrednovana objava, odnosno 56 posto, negativnih je bilo 287 objava ili 25 posto te neutralnih 209 objava ili 19 posto.

Analizom je obuhvaćeno 1127 objava koje je od 12. augusta do 22. septembra prikupila Agencija za praćenje medija “Parametar”. Analizirane objave zabilježene su u sedam dnevnih listova, četiri nedeljnika, 14 televizijskih stanica (centralne informativne emisije i sadržaji na internet stranicama) i 30 internet portala.

Govoreći o značaju ove i sličnih radionica, vanredna profesorica na Odsjeku žurnalistike/komunikologije Fakulteta političkih nauka u Sarajevu Belma Buljubašić kazala je da je njihov značaj u tome da se skrene pažnja na prava LGBTIQ populacije.

- Bitno je da se pokušava raditi na osvještavanju građana, s obzirom da znamo da smo jako patrijahalno društvo i da su ove teme još uvijek kod nas tabu - rekla je Buljubašić.

Smatra da se ipak mogu primijetiti i pozitivne pojave što je pokazala i povorka ponosa "Ima izać“ održana u Sarajevu, a ocijenila je i da je značajan broj medija korektno obavio svoj posao.

Na radionici je razgovarano kako mediji trebaju profesionalno izvještavati o LGBTIQ populaciji, zašto su važni u promociji ljudskih prava, kako se boriti protiv govora mržnje, ali i o dodatnim smjernicama kako profesionalno pristupiti ovoj temi.

Udruženje građana "Nova ideja RS 2030", koja je organizirala radionicu, nevladina je organizacija čiji je cilj da predstavlja javnosti nove ideje za budućnost u oblasti ekonomije, vladavine prava, političkog sistema, kulturnih vrijednosti i uopšte promjenu paradigme u našem društvu.

Ovo udruženje se bazira na aktivnostima stručnjaka različitih profesionalnih profila koji svojim istraživanjima, praktičnim i naučnim radovima stvaraju i predstavljaju ideje usmjerene ka modernizaciji društva i sveukupnom prosperitetu zemlje i njenih građana.

(FENA) L. A.

Vezane vijesti

Predstavljen projekt 'Jednake šanse za zapošljavanje i dostojanstvo na radu LGBTIQ osoba u BiH'

Na Jahorini završena trodnevna radionica za novinare o izvještavanju o nestalim osobama

Usvajanje LGBTI Akcionog plana važan iskorak, nužna njegova efikasna primjena

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo