Regija     | 10.12.2021. 19:08 |

Bregu: Mladima obezbijediti mjesto u procesima donošenja odluka

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 10. decembra (FENA) - Generalna sekretarka Vijeća za regionalnu saradnju Majlinda Bregu danas je u Tirani na zatvaranju Laboratorije mladih o mentalnom zdravlju izjavila da rizikujući potencijal mladih rizikujemo da ostanemo bez pokretača održive regionalne budućnosti.

Kaže da je statistika govori da bi dvije trećine mladih bilo spremno emigrirati, da se ukupni troškovi obrazovanja ljudi koji odu iz regiona tokom jedne godine kreću od 840 miliona do 2,46 milijardi eura te da je oko jedne petine mladih nezaposleno, a skoro jedna četvrtina nema posao, ne obrazuje se niti usavršava.

- Ovi podaci nisu samo brojevi. To su stvarna, svakodnevna iskustva mladih. Njihove frustracije i naša nesposobnost da se njima pozabavimo paralizuju cijela društva na putu napretka. Jedini način da se ovo riješi je da se mladima obezbijedi njihovo mjesto u procesima donošenja odluka. Ukratko, možemo raditi za mlade samo ako radimo sa mladima - dodala je Bregu.

Na skupu, koji je organizovao projekat Vijeća za regionalnu saradnju Omladinska laboratorija zapadnog Balkana (WBYL), okupilo se skoro 50 predstavnika mladih iz regiona, kao i donosioci politika i predstavnici Evropske komisije.

Učesnici su tokom dva dana razgovarali o temama mentalnog zdravlja i iznijeli 13 regionalnih preporuka kojima se predviđa kako podići svijest o mentalnom zdravlju, kako podržati mjere i informisati o važnosti očuvanja mentalnog zdravlja mladih ljudi. Preporuke su podržali svi članovi regionalnog tima mladih stručnjaka, saopćeno je iz Sekretarijata Vijeća regionalnu saradnju (RCC)

(FENA) M. L.

Vezane vijesti

Mladi uputili zagovaračke inicijative u nadležne institucije BiH

'Razgovoruša' mladih i vlasti 18. travnja u Širokom Brijegu

U Trebinju održana 'Akademija izvrsnosti Most Istok Zapad u Bosni i Hercegovini'

Promo

MKF LIDER organizirao akciju pošumljavanja: Zajedno ka zelenijoj budućnosti

Vaše praznično putovanje može da počne uz m:tel roming tarifne opcije

Tri noći nevjerovatne muzičke magije: Banja Luka Fest i ove godine uz podršku kompanije m:tel