Bosna i Hercegovina     | 28.03.2024. 15:35 |

U Trebinju održana 'Akademija izvrsnosti Most Istok Zapad u Bosni i Hercegovini'

FENA Saopćenje, Foto/ East West Bridge u BiH

SARAJEVO, 28. marta (FENA) - Na  “Akademiji izvrsnosti Most Istok Zapad u Bosni i Hercegovini”,  održanoj u Trebinju ove sedmice sa mladima, u organizaciji East West Bridge-a u BiHgovorilo se najaktuelnijim temama koje će odrediti naredni priod i društveno-političke procese u Bosni i Hercegovini. 

 

U prvoj sesiji se govorilo o temi: “Otvaranje pregovora o članstvu BiH u EU” – Perspektive i izazovi, naredni koraci nakon otvaranja pregovora.

Ambasador BiH i raniji glavni pregovarač sa EU Igor Davidović u svom izlaganju pored ostalog rekao je da je odluka Evropskog vijeća o otvaranju pregovora o pristupanju BiH u članstvo EU označila novu eru u integracijskom procesu.

- Nakon skoro dvije decenije obostranog zastoja, uslovljavanja, odgađanja ili odbijanja, pred nama su nove mogućnosti i izazovi. Uvjerenje da EU pruža ruku i daje ozbiljnu šansu, u BiH bi trebalo razumijeti kao dobru priliku za novi zamah u novom ambijentu. Bilo bi pogrešno novi pregovarački okvir uvesti u stare rasprave i ponovo propustiti priliku koja se sada nudi ozbiljno i utemeljeno. kazao je Davidović.

Dodao je da BiH raspolaže  kapacitetima za vođenje pregovora o članstvu, izvanrednim ekspertima u domenu evropskih integracija, stručno izgrađenim i dokazanim, sasvim spremnim za izvođenje pregovaračkih procesa.

Dekan Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Mostaru Dražen Barbarić dao je i svoj osvrt o otvaranju pregovora o članstvu BiH u EU u kojem je istaknuo da tek kada evropska pitanja postanu sastavni dio unutarnje političke dinamike tada će BiH biti na tragu stvaranje pluralne, demokratske, multinacionalne države.

- Tada neće biti deklarativne podrške ili blefiranja, građani će kažnjavati svaki odmak od EU politike jer će članstvo biti nadomak. Takva situacija će dovesti ključne aktere u situaciju izvanrednosti gdje će EU imati snažne poluge pritiska, a domaći političari nužno morati popuštati i približavati se kompromisu - naveo je Barbarić.

U drugoj sesiji se govorilo o temi “Žene u politici”, o kojoj je izlaganje imala direktorica Akademije za žene i bivša parlamentarka BiH Maja Gasal Vražalica, a sklopu te sesije se govorilo i o #Kritičkom mišljenju i aktivizmu mladih”.

Predsjednik organizacije East West Bridge u BiH i moderator akademije u Trebinju Robert Jovanović najavio je da će završna napredna “Akademija izvrsnosti Most Istok Zapad u BiH” biti održana od 25. do 27. aprila u Tuzli.

Partneri u projektu "Akademija izvrsnosti Most Istok Zapad u Bosni i Hercegovini”  su Vlada Sjedinjenih Američkih Država i Ministarstvo vanjskih poslova SAD-a.

https://m.youtube.com/watch?v=DKf-l9KYDds

https://m.youtube.com/watch?v=Wu3BQBfziCE&t=6s

(FENA) E. F.

Vezane vijesti

'Razgovoruša' mladih i vlasti 18. travnja u Širokom Brijegu

Potpisan sporazum o finansiranju rada Studentskog parlamenta UNSA u iznosu od 30.000 KM

Na području Trebinja zaplijenjeno deset kilograma marihuane

Promo

Generalnoj direktorci kompanije m:tel Jeleni Trivan uručeno priznanje Zlatni grb grada Banjaluka

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu