Bosna i Hercegovina     | 14.07.2020. 10:14 |

Opća bolnica 'Prim. dr. Abdulah Nakaš' - Bolnica bez duhanskog dima

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 14. jula (FENA) - Sarajevska Opća bolnica "Prim. dr. Abdulah Nakaš" još je 15. jula 2009. godine primljena u asocijaciju"Evropske mreže bolnica bez duhanskog dima" te u svjetlu te godišnjice iz te institucije podsjećaju na važnost zaštite zdravlja i štetnost pušenja.

S obzirom na to da u Bosni i Hercegovini veliki broj građana, svih generacija, konzumira duhan, a kako je pušenje jedna od velikih javnozdravstvenih prijetnji sa kojom se susreću mnoge zemlje pa tako i BiH, Opća bolnica se prije 11 godina uključila u evropsku mrežu klinika bez duhanskog dima, kako bi promovirala zdravlje i brigu o dobrobiti uposlenika, pacijenata, posjetilaca i svih građana, saopćeno je iz Opće bolnice "Prim. dr. Abdulah Nakaš".

Tokom aktuelne pandemije koronavirusa, važno je podsjećati i na štetnost duhanskog dima i potrebu da se zaštitimo i od štetnih efekata duhanskog dima kao poznatog, a često i fatalnog uzročnika kardiovaskularnih oboljenja i karcinoma bronhija i pluća od kojih nisu pošteđene ni relativno mlade osobe, poručili su iz Opće bolnice.

Kao i sve članice Evropske asocijacije bolnica bez duhanskog dima i Opća bolnica "Prim.dr. Abdulah Nakaš" je izradila dokument "Politika bolnica bez duhanskog dima", koji zabranjuje pušenje u svim bolničkim prostorijama te tako eliminira izloženost duhanskom dimu i onih koji nisu pušači već žrtve takozvanog pasivnog pušenja. Zabrana se odnosi na sve uposlenike bolnice, pacijente ali i posjetioce. 

Uz ovu godišnjicu, iz Opće bolnice apeliraju na uposlenike ali i građane da vode računa o svom zdravlju i da poštuju ovu zdravstveno korisnu uputu. 

Također, pozivaju i ohrabruju pušače da naprave pravi korak i prestanu konzumirati duhan i ovim činom ostvare veliku zdravstvenu ali i finansijsku dobit za sebe. 

Iz Opće bolnice "Prim.dr. Abdulah Nakaš" napominju da, prema prvim koracima koje je uradio novi direktor Opće bolnice prof. dr. Ismet Gavrankapetanović u prve dvije sedmice mandata, za očekivati je ubrzano poboljšanje kvalitete sarajevskog zdravstva.

To u konačnici znači da će pacijenti dobiti brzu i kvalitetnu zdravstvenu uslugu, bez nepotrebnog lutanja, a svi uposlenici bolje uslove rada. Preduslov za to je  aktivno učešće, zajedništvo i razumijevanje svih aktera u zdravstvenom sistemu Kantona Sarajevo. 

U tom smislu u Općoj bolnici se vrše užurbane pripreme za novi režim rada, koji će startati u subotu, 18. jula ove godine, od kada će Urgentni centar te ustanove dežurati svaki dan, 24 sata i pružati sekundarni nivo zdravstvene zaštite, navodi se u saopćenju iz Opće bolnice "Prim.dr. Abdulah Nakaš". 

(FENA) M. L.

Vezane vijesti

Uprava CZKS donirala Općoj bolnici zaštitnu medicinsku opremu

Opća bolnica počela redovni način pružanje zdravstvenih usluga

Hemofarm donirao Općoj bolnici dva monitora za praćenje vitalnih funkcija

Promo

Generalnoj direktorci kompanije m:tel Jeleni Trivan uručeno priznanje Zlatni grb grada Banjaluka

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu