Bosna i Hercegovina     | 05.10.2018. 12:07 |

'Srce za djecu oboljelu od raka' - Završena obuka za vlasuljare

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 5. oktobra (FENA) - Grupa od 12 kandidata završila je obuku za vlasuljara, koja je realizirana u radionici Udruženja 'Srce za djecu oboljelu od raka' u okviru projekta 'Moja kosa, tvoja kosa'.

- Tako je na neki način vlasuljarski zanat ponovo oživljen, a i projekt je zaokružen tako što od donirane kose postoji način i da se izradi perika bez kompliciranih procedura i naručivanja iz inozemstva - naveli su iz navedenog udruženja.  

Obuka je realizirana pod vodstvom majstorice vlasuljarstva Jasmine Hadžić Ajanović, a kandidati su samostalno izradili perike koje su predivno stilizirane.

Mirela Zrnić je uspješno završila obuku za vlasuljara i kaže da joj je (kao roditelju djeteta liječenog od raka) bila čast sudjelovati u takvom projektu te bar u jednom segmentu pomoći djeci koja se liječe da vrate osmijeh na lice.

Maja Talović, također kandidatkinja na obuci za vlasuljare, ističe da je, osim usvojenog znanja, projekt za nju bio značajan jer joj je omogućio da spozna da se na različite načine može djelovati da bi se pomoglo ugroženim kategorijama društva.

Akcijom šišanja i doniranja kose u Mostaru (organiziranoj nakon završetka obuke) zvanično je i završen projekt realiziran pod pokroviteljstvom Vlade Švicarske, a ubuduće će Udruženje 'Srce za djecu oboljelu od raka' naći modul samoodrživosti projekta.

U saopćenju za javnost navodi se da Udruženje 'Srce za djecu oboljelu od raka' nastavlja sa svojom kampanjom sakupljanja kose za potrebe izrade perika za djecu oboljelu od raka, ali i za djecu koja su izgubila kosu utjecajem drugih faktora.

- Planirana je akcija šišanja i doniranja kose u Sarajevu, a javnost će na vrijeme biti informirana o tome - navodi se.

Projekt 'Moja kosa tvoja kosa' podržalo je više od 1.500 donatora kose širom BiH, regije, Evrope i šire.

- Posebno smo ponosni na činjenicu da su 70% donatora kose djeca starosti do 18 godina, što samo po sebi pokazuje raspone humanosti tog projekta i kako možemo samo jednim šišanjem svoje kose svi zajedničkim snagama pomoći ranjivim skupinama u društvu – navodi se.

Udruženje 'Srce za djecu oboljelu od raka' perike djeci daje besplatno. Na taj način im vraća samopouzdanje, smanjuje traumu (pri gubitku kose) i vraća im osmijeh.

Udruženje 'Srce za djecu oboljelu od raka' godinu dana uspješno provodi projekt 'Moja kosa tvoja kosa',  uz podršku Vlade Švicarske.

- Građanima su poznate javne akcije šišanja i doniranja kose koje su održavane širom BiH, a cilj je bio sakupiti što više prirodne kose od koje su onda pravljene perike za djecu oboljelu od raka i svu djecu koja su izgubila kosu - navode iz Udruženja.

(FENA) E. F.

Vezane vijesti

Kampanja 'Heroji su među nama' za djecu koja se bore protiv raka

'Srca za djecu' - Donacija za bolnicu u Bihaću

Udruženju 'Srce za djecu oboljelu od raka' donacija za nabavku zaštitne opreme

Promo

Generalnoj direktorci kompanije m:tel Jeleni Trivan uručeno priznanje Zlatni grb grada Banjaluka

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu